Share
Farmecul discret al amintirilor (GALERIE FOTO)

Farmecul discret al amintirilor (GALERIE FOTO)

O călătorie sentimentală în copilărie, în trecut, în satul tradiţional cu ritualurile şi rânduielile lui a avut loc la mijlocul acestei săptămâni la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, sub îndrumarea învăţătoarei Cristina Ţânţaş, alături de cadre didactice de la Liceului Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini. A fost, de fapt, o altfel de întâlnire a comisiei metodice, alături de care s-a aflat şi inspectoarea de specialitate, Ioana Kadar, dar şi un bun  prilej ca fiecare din cadrele didactice prezente să-şi amintească de începuturile carierei, de dificultatea şi de farmecul primilor ani de învăţământ, de copilărie, de părinţi, de parfumul toamnelor de acasă şi de tot ce presupune viaţa în satul arhaic maramureşean.  Printr-o sugestivă comparaţie dintre om şi firul de porumb, s-a relevat de fapt importanţa cunoaşterii rădăcinilor, a întoarcerii şi reîntoarcerii acasă, a datoriei dascălilor de a transmite aceste poveşti şi tradiţii generaţiilor viitoare. „Dacă la orele de educaţie civică în clasa a III-a dialogăm cu copiii întrebându-ne dacă şi ce avem nevoie de lucruri, eu vă întreb: «Avem nevoie de amintiri?» Şi trebuie azi să găsim un răspuns. Acel răspuns! Prin călătoriile pe care le-am pregătit, lucrând în grupuri, vom găsi răspunsul” – a afirmat Cristina Ţânţaş. Timp de două ore, cadrele didactice au devenit elevele conştiincioase şi vesele care au răspuns la întrebările pregătite pe mesele de lucru, au creat compuneri, au cântat, au făcut păpuşi din pănuşi, au gătit şi au desfăcat mălai, ca-n serile de toamnă târzie în satul copilăriei.

Finalul întâlnirii a fost unul al mărturisirilor, al evocării celei mai pregnante amintiri a fiecăreia dintre doamnele prezente. Amintirile – unele pline de umor, altele triste, dar toate sensibile şi cu parfum de copilărie – au fost scrise pe frunze din hârtie şi puse spre păstrare în trăistuţe de lână, ţesute în stil tradiţional maramureşean şi oferite cadou de Cristina Ţânţaş tuturor participantelor.

Invitată la eveniment, Dana Buzura-Gagniuc, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Culturale Augustin Buzura a prezentat pe scurt proiectele şi misiunea acesteia, dorinţa de a perpetua şi promova valorile autentice, de a sprijini şi promova tinerii talentaţi şi excelenţa românească, idealuri pentru care academicianul maramureşean Augustin Buzura s-a luptat o viaţă.

Directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, Monica Mare a fost alături de cadrele didactice pe întreg parcursul activităţii, promiţându-le că, în curând, le va invita la  şezătoare, activitate care a devenit deja tradiţie în „Satul din inima oraşului”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu