Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 14 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 15 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 15 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 16 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 19 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
Fenomenul ”freezing rain” a dus câteva mașini în șanț
Ziua de 9 ianuarie a adus o ciudățenie meteorologică în Maramureș. La temperaturi negative, în loc de ninsoare, am avut parte de ploaie. Nu orice ploaie, ci una înghețată.
Cel mai bine s-a văzut fenomenul la Sighetu Marmației. Autoturismele au fost acoperite cu cristale de gheață. De altfel, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a recomandat conducătorilor auto care se deplasează cu precădere pe DN 18, în Maramureșul Istoric, să ruleze cu prudenţă sporită, să mărească distanţa de siguranţă faţă de vehiculele din față şi să nu bruscheze comenzile maşinii, întrucât se semnalează porţiuni acoperite cu polei. În dimineața zilei de 9 ianuarie, mai multe autoturisme au ajuns în șanț, pe Dealul Hera. Din fericire, au fost numai pagube materiale.
Ploaia înghețată – sau ”freezing rain” – este un fenomen meteorologic rar, în care picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau a obiectelor cu temperaturi negative de la sol, explică meteorologii. Spre deosebire de lapoviță, un amestec de ploaie și zăpadă, ploaia înghețată se face în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse.
Poleiul generat de fenomenul meteo numit „freezing rain” a dus la avertizări meteorologice în tot nord-vestul și centrul țării, dar și în Ungaria. Un maramureșean a fost implicat într-un eveniment rutier din această cauză în țara vecină. Autoturismul în care se afla a fost acroșat de o altă mașină. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt însemnate. Ca urmare, șoferii au fost nevoiți să apeleze la o firmă specializată în tractări, pentru a scoate mașinile din șanțul în care au ajuns. (C.Ț.)