Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 38 minute în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 1 oră în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 1 oră în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 8 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 9 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 9 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 9 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 9 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 9 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 10 ore în urmă
”Scrisori către un critic”, adresate de profesoara de matematică Dana Heuberger (GALERIE FOTO)
O lansare de carte de aleasă ţinută a avut loc la finele săptămânii trecute în Amfiteatrul „Augustin Buzura” al Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare. După ce Dana Heuberger – unul dintre profesorii de matematică eminenţi ai colegiului – a fost autor şi co-autor al multor culegeri de matematică , de această dată şi-a lansat de data aceasta un volum de eseuri: „Scrisori către un critic”. La lansarea volumului, au fost alături de autoare criticul literar Daniel Cristea-Enache – cel care i-a publicat eseurile în revista on-line „Literatura de azi” şi care a încurajat-o să publice acest volum ● Călin Vlasie, directorul Editurii „Cartea Românească”, editura la care a apărut volumul ● Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare ● scriitoarea Florica Bud ● directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” – prof. Leonard Mardar ● profesorii de limba română Gabriela Vanca şi Adrian Sabău.
Continuând în stilul epistolar al autoarei, Teodor Ardelean i-a adresat acesteia o spectaculoasă şi documentată „Scrisoare după două lecturi şi jumătate a cărţii”, iar Florica Bud a readus pe tapet în faţa celor prezenţi elemente de biografie a autoarei, vorbind despre tradiţia de lectură şi cultură a familiei acesteia. ”Spre deosebire de atâţia autori hiperactivi şi narcisişti, care nu au nimic de spus dar se încăpăţânează să tot publice, Dana Heuberger pune în rândul originalelor «scrisori», pe lângă modestie, anii săi de formare intelectuală, încrederea în reperele culturale, febra supravieţuirii prin lectură înainte de decembrie 1989 şi adaptarea deloc simplă la epoca libertăţii” – afirmă Daniel Cristea-Enache, Acesta subliniază că volumul Danei Heuberger este. de fapt, un jurnal la vedere, prin care autoarea face o trecere nu doar între generaţii, ci şi de la o epocă la alta. Vizibil emoţionată, Dana Heuberger a vorbit despre sine ca despre adolescenta pasionată de muzică şi pictură care, deşi a ales să facă matematică, n-a abandonat niciun moment pasiunea pentru literatură şi lectură; ca despre un dascăl şi un om într-o permanentă căutare şi fascinaţie pentru simplitate şi pentru frumos. ”Deşi, pe alocuri mai agitată decât planificarea (ca vremurile…), această carte nu vrea să fie o simplă confesiune şi nici o monografie, ci o cale deschisă spre noi întrebări, spre neaşteptate soluţii şi spre viitoare bucurii.” – precizează autoarea în ”Argumentul” volumului său, ca un delicat îndemn la lectură şi meditaţie.
Dana G. BUZURA