Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
IPJ va avea un soft performant pentru identificarea infractorilor
La sediul IPJ Maramureș a avut loc evenimentul de lansare a proiectului de consolidare a capacităţii pentru combaterea criminalităţii organizate şi întărirea cooperării transfrontaliere prin îmbunătăţirea bazei materiale şi realizarea de sesiuni comune de pregătire a forţelor de poliţie în domeniul criminalistic.
Principalul obiectiv al acestui proiect, finanţat în cadrul Programului Operaţional România – Ucraina 2014 – 2020, este creşterea cooperării regionale pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate şi cooperarea transfrontalieră. Proiectul beneficiază de o finanţare de 99.944 euro, respectiv 477.632 lei. Grupul țintă este alcătuit din 50 de criminaliști.
Până la finalul perioadei de implementare a proiectului se propune achiziţionarea unei baze materiale specifice structurilor criminalistice, participarea poliţiştilor la sesiuni de pregătire pentru utilizarea echipamentelor şi elaborarea unor strategii comune de lucru. Comisarul Paul Chende, șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Maramureș, a anunțat că vor fi achiziționate 25 de camere foto digitale, dar și un soft de prelucare video.
„În ultimii ani, s-a dezvoltat ramura tehnică atât în spațiile virtuale, cât și în cele fizice. Securitatea spațiilor din domeniul public privat este asigurată de camere de supraveghere. Sunt puține cazurile în care nu se folosesc, în documentarea unei infracțiuni, și înregistrările video. Însă acestea nu sunt tot timpul de cea mai bună calitate, pentru a putea permite, la prima vizualizare, identificarea unui autoturism sau a unei persoane. Cu ajutorul unui soft performant, plus aportul persoanelor de specialitate și prin intermediul unor proceduri clare de lucru, se va îmbunătăți foarte mult probarea științifică în procesul penal. Împreună cu partenerii ucraineni, vom implementa proceduri comune de lucru, mai ales că infracțiunile au, uneori, impact transfrontalier” – a punctat Paul Chende, șeful Serviciului Criminalistic. (C.Ț.)