Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 4 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 5 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 6 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 6 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 7 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 7 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 11 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 17 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 19 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
12 unități administrativ-teritoriale din Maramureș, incluse în Programul Național de Cadastru
În cadrul unei videoconferințe care a avut loc zilele trecute pe tema Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, s-au dezbătut premisele finalizării proiectului în 2023. „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” este un proiect cu finanțare europeană nerambursabilă care include 660 de unități administrativ-teritoriale. Scopul acestui proiect este de a stimula economia rurală, de a încuraja dezvoltarea socială, de a facilita dezvoltarea infrastructurii.
În prezent, sunt în procedura de licitație 140 de unități administrativ-teritoriale, iar 81 au contractele semnate. S-a stabilit ca autoritățile administrației publice locale să intensifice eforturile pentru identificarea proprietăților și colectarea actelor de proprietate. La rândul lor, prefecții se vor implica la nivelul unităților administrativ-teritoriale care sunt incluse în proiect pentru eliberarea titlurilor de proprietate. Vor fi făcute înregistrări provizorii ale proceselor verbale de punere în posesie care vor fi afișate public.
„La nivelul județului Maramureș sunt 12 unități administrativ-teritoriale selectate în proiect, din care șapte nu au încă licitația adjudecată – Ardusat, Sălsig, Gârdani, Mireșu Mare, Coroieni, Suciu de Sus și Valea Chioarului -, însă procedura este în termen” – a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Maramureș.
„Celelealte cinci UAT-uri sunt Fărcașa (faza de executare), Satulung (faza de executare), Recea (aici a început predarea la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru recepție), Cupșeni (etapa de semnare a contractelor de servicii între ANCPI și prestator), respectiv Poienile de sub Munte (etapa de evaluare a ofertelor licitate). Aceste 12 primării sunt scoase pe întreg UAT-ul. Însă se lucrează în alte aproximativ 50 UAT-uri din Maramureș, dar pe sectoare cadastrale” – a detaliat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș. (C.Ț.)