Share
Maramureșul de vreme: 7 coduri roșii de-a lungul unui an

Maramureșul de vreme: 7 coduri roșii de-a lungul unui an

În ultimii trei ani, Maramureșul a făcut cunoștință cu ceea ce se numește microtornadă. Adică vânturi violente, vijelii mai mari sau mai puțini, grindină cât oul de prepeliță și pagube semnificative cum nu se mai întâmplase în trecut.

Zilele de 17 septembrie 2017 și 28 mai 2019 vor rămâne în mentalul colectiv pentru furtunile violente care au pus în alertă pe toată lumea. Conform statisticii ISU Maramureș, de-a lungul anului 2019, au fost transmise 7 avertizări Cod roșu, 66 avertizări Cod portocaliu, 275 mesaje de atenţionare Cod galben şi 54 informări meteorologice.

De altfel, intervenția de după furtuna din 28 mai 2019 este considerată de către oficialii ISU Maramureș ca fiind una de Top 3 în anul trecut. Ca urmare a fenomenelor meteo periculoase immediate, au fost emise succesiv, două coduri portocalii și un cod roșu, ce au vizat grindină de dimensiuni medii și mari, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce au cumulat peste 25-35 l/mp și au avut efecte importante în 5 unități administrativ teritoriale și municipiul Baia Mare. 2020 a început într-o notă similară. Ziua de 11 februarie 2020 va rămâne în istoria arhivei meteo din Maramureș ca ziua cu „furtuna de gheață”. Un front atmosferică s-a deplasat de la NV și SE, aducând atât intensificări de vânt, cât și fenomene de oraj (descărcări electrice) și precipitații sub formă de măzăriche (elemente de gheață). Imaginile au făcut înconjurul rețelelor de socializare, mai ales că, la final, a ieșit curcubeul. Maramureșul se afla sub incidența unui cod portocaliu de vânt pentru zona montană și cod galben pentru zona joasă.

Sigur că ne amintim că zeci, dacă nu sute de autoturisme, au fost avariate de grindina uriașă, fapt care a generat o panică ne descrisă la fiecare semnalare a RO-ALERT. În plus, imaginile cu acoperișurile azvîrlite ca niște coli de hârtie ne vor mai ține trează conștiință la fiecare furtună viitoare. Cât despre urmele rămase pe fațadele blocurilor, ce să mai vorbim… Grav este că meteorologii ne atrag atenția că astfel de fenomene vom mai avea, cauza principală fiind schimbările climatice.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu