Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 3 minute în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 1 oră în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 1 oră în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 2 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 4 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 4 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 5 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 16 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 16 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 19 ore în urmă
Efectele pandemiei asupra sportului maramureșean – Stephane Plantin: „Abia aștept să regăsim împreună bucuria pe terenul de handbal”
Starea de urgență decretată ca urmare a pandemiei a pus în „stand by” întreaga activitate sportivă în România. Continuăm să analizăm efectele cunoscute și posibile ale pandemiei asupra sportului maramureșean și nu numai. Pauza forțată a determinat cluburile să dea liber jucătorilor și stafurilor tehnice, o măsură normală din moment ce sunt interzise antrenamentele. O eventuală înbunătățire a situației s-ar putea solda cel puțin cu permisiunea reluării pregătirii centralizate și deci, cu rechemarea la vatră a sportivilor. În cazul celor cu cetățenie română nu va fi nici o problemă, însă jucătorii străini ar putea întâmpina dificultăți în cazul în care măsurile drastice de carantină și de limitare a circulației nu vor fi ridicate. Aceștia s-ar putea afla în imposibilitatea de a reveni în România din țările lor. Evident, facem doar supoziții. Nu vom inventaria acum care sunt acești sportivi sau tehnicieni, plecarea lor acasă fiind absolut normală în circumstanțele date. Subliniem totuși acest aspect, pentru că el e posibil să afecteze chiar drastic echipele.
Vom da un singur exemplu, pe cel al antrenorului echipei masculine de handbal a CS Minaur Baia Mare, fancezul Stephane Plantin, căruia i-am solicitat o opinie referitoare la efectele pandemiei asupra echipei pe care o conduce și asupra sa personal. Reproducem mai jos declarația sa tradusă din limba engleză.
„În primul rând trebuie să ținem cont de faptul că suntem într-o situație excepțională în care prioritatea este aceea de a ne menține sănătatea, individual și colectiv. Pentru a reuși asta trebuie să ne protejăm, pe noi și pe toți ceilalți.
Sportul, în general, și handbalul, în particular au devenit preocupări secundare. Este cert că acest blocaj nu este benefic sportivilor, nici din punct de vedere al nivelului de pregătire fizică și nici din cel al pregătirii competiționale.
Clubul s-a conformat situației de fapt și în baza informațiilor pe care le avem s-a luat o decizie internă de a nu face antrenamente de grup și de a da liber jucătorilor să meargă acasă, până la 1 aprilie (n.r. foarte posibil ca acest termen să fie prelungit, în lumina deciziilor FRH de a amâna toate competițiile până la finele lunii aprilie). În funcție de evoluția situației pandemice vor fi notificați dacă se vor lua alte decizii. Jucătorii au primit planuri de pregătire fizică individuală și individualizată, astfel încât să își mențină forma sportivă la un nivel satisfăcător. Asta din păcate nu va putea ține loc niciodată antrenamentelor de grup și cu atât mai puțin nu va putea înlocui pregătirea handbalistică specifică, cu toate implicațiile sale la nivel fizic și tehnic, cu antrenamentele speciale pentru fiecare post în parte. Ca să nu mai menționez și pregătirea tactică colectivă, care în condițiile actuale este imposibil de realizat.
Situația mea personală este la fel ca și a băieților și, dealtfel a tuturor, destul de complicată. La fel ca și jucătorii, am fost autorizat să mă întorc acasă, în Franța, pentru a fi alături de familia mea, lucru pe care l-am și făcut miercuri. În această perioadă excepțională ce se arată a fi dificilă doresc tuturor mult noroc și fie ca valorile noastre umane să atingă cea mai bună formă în aceste timpuri. E timpul să ne spunem că acum e momentul să devenim cu adevărat buni față de noi înșine și față de semenii noștri. Să ne revedem cu bine cât mai curând. Abia aștept să ne reîntâlnim cu toții și să regăsim împreună bucuria pe terenul de handbal.”
În următorul articol revenim cu analizarea unei eventuale încheieri premature a campionatelor și cu declarații din fotbal.
Rafael HEKMAN