În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 9 minute în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 20 minute în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 28 minute în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 3 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 4 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 4 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 5 ore în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 5 ore în urmă
Terapia fasciq la Asociația Esperando
În cadrul Centrului de Recuperare Esperando specialiştii în kinetoterapie utilizează terapia fasciq în programele de recuperare.
Ce este fasciq?
Fascia este un element de țesut moale care face parte din sistemul țesutului conjunctiv și pătrunde corpul uman, formând în întreg organismul o matrice tridimensională continuă. Ea penetrează și înconjoară toți mușchii, organele, oasele, nervii și vasele, creând un mediu unic pentru funcționarea sistemelor organismelor. Fascia transmite informațiile despre mișcare, tonus muscular, condiția și postura corpului, stare de presiune și durere, spre creier și S. N. V.
Ce este IASTM?
IASTM- cuprinde mai multe tehnici de mobilizare a țesuturilor moi, folosind instrumente de oțel de diferite forme și mărimi. Ele sunt menite să identifice și să trateze restricțiile miofasciale pentru a diminua sindromul algic.
Câteva dintre efectele benefice ale terapiei prin IASTM:
- îmbunătățește pe termen lung circulația sanguină și limfatică
- grăbește procesul de vindecare
- reglează nivelul de colagen
- reduce gradul de fibrozare a țesuturilor
- crește elasticitatea și mobilitatea fasciei
- influențează pozitiv postura.
Contraindicații: afecțiuni alergice care afectează pielea, hemofilia și leucemia, dermatoza, leziuni ale pielii, cancer (mai ales în perioada de radioterapie și chimioterapie), arsuri solare, stări febrile, tulburări de coagulare a sângelui, fazele acute în psoriazis, eczeme sau rosacea.
Amintim câteva afecțiuni asociate disfuncțiilor fasciei în care se poate folosi terapia IASTM pentru îmbunătățirea stării acestora sau grăbirea procesului de vindecare: boala Dupuytren, sclerodermie, fasciita plantară, „piciorul diabetic”, „umăr înghețat”, sindromul miofascial, pareza spastica, cicatrici, informează kinetoterapeutul Cristina Taloş.