Share
Mituri despre coronavirus: Ce este adevărat și ce nu; informații oficiale

Mituri despre coronavirus: Ce este adevărat și ce nu; informații oficiale

Iată câteva sfaturi utile autorizate oferite de autoritățile române, publicate pe canalele oficiale – Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale.

Sunt utile măștile textile sau cele fabricate manual? Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate publică menționează foarte clar că măștile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.

Pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă.

Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor.

Dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus: purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. Dacă nu sunteți infectat: nu există în prezent dovezi științifice că sunteți mai protejat în fața coronavirusului dacă purtați mască decât dacă nu purtați.

Important: în orice situație, măștile faciale protejează doar dacă sunt însoțite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool (concentrație 70%).

Cât durează să te vindeci de coronavirus? În cazul persoanelor care fac forma ușoară sau moderată a bolii, vindecarea nu apare mai devreme de 2 săptămâni de la apariția primelor simptome.

Pentru persoanele care fac o formă severă a infecției cu coronavirus, vindecarea poate dura până la 6 săptămâni, dar cel mai frecvent o lună. Datele curente ne arată că 1 din 5 persoane infectate cu coronavirus vor dezvolta o formă severă a bolii.

Date fiind duratele lungi necesare vindecării, în cazul unui număr mare de persoane infectate cu coronavirus există riscul semnificativ al aglomerării spitalelor și chiar a depășirii capacității lor. Astfel de fenomene sunt întâlnite în Italia sau în China.

De aceea, este esențial să încetinim ritmul de infecție cu coronavirus pentru a evita suprasolicitarea medicilor și asistenților noștri medicali. Cea mai eficientă metodă dovedită prin care putem face asta este reducerea sau restrângerea contactelor sociale.

Vă rugăm evitați contactul direct cu alte persoane, evitați deplasările și zonele aglomerate, păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri (cât 3 pași) față de alte persoane. Doar împreună ne putem apăra de acest virus.

Pot lua ibuprofen dacă am coronavirus? Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății sunt în proces de evaluare a efectelor administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus.

Ipotezele emise de experți francezi au avertizat asupra unor posibile efecte adverse ale administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus.

Pe 17 martie 2020, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat că nu există dovezi suficient de puternice că ibuprofen agravează COVID19. Până la apariția de noi date științifice, aceștia au actualizat recomandările privind tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus.

Este recomandat paracetamolul, cu excepția cazurilor în care un medic recomandă explicit altceva. Același ghid le recomandă pacienților aflați în tratament cu ibuprofen să nu întrerupă administrarea de ibuprofen fără consultarea medicului.

Tratamentul homeopat vindecă sau previne coronavirusul? Mai multe informații false despre folosirea remediilor homeopate în infecția cu coronavirus au început să circule pe internet. Aceste informații nu au nicio bază științifică.

Nu vă lăsați păcăliți. Picăturile homeopate sau alte preparate similare nu sunt recomandate pentru coronavirus. Pentru prevenirea sau tratarea coronavirusului, folosirea produselor homeopate în detrimentul măsurilor indicate de medici vă pot pune viața în pericol.

Iată câteva mituri care circulă online, infirmate de specialiști.

????????????? ???? ??????? ?? ??????????? ????????
????. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății spun că noul virus poate fi transmis în orice condiții climatice. Respectați măsurile de igienă și evitați persoanele cu simptome de viroză indiferent de vreme.

?????????, ??? ?̂? ????? ?? ?????????????
????. Coronavirusul, care provoacă COVID-19, nu poate fi ținut la distanță cu usturoi, dar poate ține persoanele la distanță.

????????????? ?????̆ ???? ?????????? ??̂???????
????. Oricine se poate infecta, dar persoanele în vârstă, care au alte boli asociate, sunt mai vulnerabile.

? ???? ????????? ??????? ??????????
????. Temperatura normală a corpului rămâne în jurul valorii de 37 de grade Celsius, indiferent de temperatura apei de baie.

?? ????? ??? ??????????? ?? ?? ????????? ????????? ??? ?????
????. Specialiștii OMS spun că este puțin probabil ca acest virus să poată supraviețui transportului din China spre alte continente.

????̆ ?-?? ???????? ?? ?????-??, ???? ????
????. Poți să contractezi din nou boala. Chiar dacă ai urmat un tratament în urma căruia ai fost vindecat, te poți îmbolnăvi iar de COVID-19 dacă nu respecți normele de igienă.

???? ??????????? ????? ?? ???????? ?? ?̦?̂??̦???
????. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin înțepăturile țânțarilor, spun specialiștii OMS. „Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește, în mod special, prin picăturile generate când o persoană infectată strănută sau tușește, ori prin picăturile provenite din salivă sau din nas”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu