Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 10 minute în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 34 minute în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 58 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 2 ore în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 2 ore în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 4 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 5 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 14 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 15 ore în urmă
PS Iustin: „Să ne reîntoarcem la gândirea înțeleaptă a țăranilor noștri care își produceau pentru lunile de iarnă hrana necesară de origine vegetală și animală”
În contextul epidemiologic actual, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, vine cu un nou mesaj pentru preoții și credincioșii din Eparhie. Mai exact, îndeamnă ca fiecare să lucreze pământul pe care-l are, să revină la tradiția românească de a-și asigura hrana și pâinea cea de toate zilele prin munca și sudoarea frunții. Iată mesajul integral al Episcopului:
”Având în vedere faptul că pandemia cu care se confruntă omenirea și societatea globalizată își arată avantajele, dar mai ales minusurile și vulnerabilitatea, este inevitabil ca producția agricolă, la nivel european, să nu fie grav afectată și, astfel, și aprovizionarea populației cu produse alimentare.
Este momentul, așadar, să revenim la tradiția noastră românească, aceea prin care fiecare familie și gospodărie își produce hrana, iar surplusul îl aduce în piața de alimente spre a-i susține pe cei de la oraș. Este o criză! Este un lucru aparent grav și rău, care, însă, poate deveni, în același timp, o oportunitate! Și anume, să ne reîntoarcem la gândirea înțeleaptă a țăranilor noștri care își produceau pentru lunile de iarnă hrana necesară de origine vegetală și animală.
Din postura noastră de păstori sufletești care dăruiesc hrană duhovnicească credincioșilor, suntem datori să-i îndrumăm pe păstoriții noștri să revină la tradiția românească de a-și asigura hrana și pâinea cea de toate zilele prin munca și sudoarea frunții așa cum a rânduit Dumnezeu.
Vă chemăm și vă îndemnăm, dragi preoți și iubiți credincioși, ca în această vreme, cât sunteți obligați să rămâneți în casa, ograda și gospodăria voastră, să faceți din moștenirea lăsată de strămoși o prea frumoasă gradină paradisiacă peste care să fiți stăpâni și de care să vă bucurați.
Vă îndemnăm, așadar, ca pământul pe care îl aveți în grădina casei și pe câmp, și pe care în mare parte au crescut bălării, spini și pălămidă, să-l pregătiți, să-l arați și să-l semănați, astfel încât nici o palmă de pământ să nu rămână nelucrată. S-ar putea ca fiii, fiicele și nepoții noștri să se întoarcă acasă, când va trece interdicția deplasărilor, în țara, casa, glia și moșia lor pentru că nicăieri pentru ei nu-i acasă și nu-i ca acasă.
Vom redescoperi siguranța și fericirea de a fi cu ai noștri, cu cei dragi, cu familia, glia și moșia noastră, precum spune deviza „fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n Țara ta”.
Cu Dumnezeu înainte! Binecuvântare, spor și ajutor sfânt de la Dumnezeu vă dorim în toată lucrarea cea bună! Amin!”