„Leul de la Șișești”: Vasile Lucaciu, apărător al drepturilor românilor ardeleni - 58 minute în urmă
Piața Libertății va fi închisă temporar - 2 ore în urmă
Povestea Melaniei Trump, prima doamnă cu rădăcini slovene - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în Parohia Ortodoxă Săpânța - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
Un nou proiect educațional prinde viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 6 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de părintele Bogdan Ciocotișan, au participat la un cerc de iconografie în atelierul pictorului bisericesc Gheorghe Rogojan - 6 ore în urmă
Cornel Oțelea, o legendă a handbalului românesc, a plecat dintre noi - 6 ore în urmă
Centrul Cultural Pastoral din Sighet a fost dotat cu un totem digital - 6 ore în urmă
130 de ani de la nașterea Luciei Demetriade-Bălăcescu, o figură feminină remarcabilă a artei românești - 7 ore în urmă
Recomandările psihologului: Maramureșenii, sfătuiți să își ajute semenii în această perioadă în care anxietatea e la putere; „Solidaritatea ne poate salva!”
Continuăm cu noi sfaturi pentru maramureșeni, și nu numai, în contextul pandemiei COVID-19. Psihologul băimărean Lia Baias face noi recomandări pentru a ne izola creativ și sănătos.
„Izolarea este metoda recomandată de autorități pentru a evita răpândirea și îmbolnavirea cu virusul COVID-19. Pentru a câștiga bătălia cu virusul trebuie să stăm acasă, interpretând sănătos izolarea. O putem vedea ca pe o perioadă în care putem învăța lucruri noi sau să facem alte lucruri care ne aduc plăcere și am renunțat la ele din cauza lipsei de timp. Acum, avem timp. Să-l folosim sănătos ca să-i putem culege roadele!” – a declarat, pentru DirectMM.ro, Lia Baias, psiholog băimărean.
# Să-i ajutăm pe ceilalți!
Specialistul maramureșean ne îndeamnă să îi ajutăm pe ceilalți. Atât pentru a ne menține sănătoși mental, cât și să sprijinim pe ceilalți semeni ai noștri să rămână sănătoși mental.
„În perioade de pericol suntem tentați să luptăm pentru propria supraviețuire, fără să ne pese de ceilalți. De aceea, multe persoane cumpără cantități mari de alimente lăsându-se ghidați de instinctul de supraviețuire, fără să se gândească: „Oare, ceilalți vor mai avea dacă eu voi cumpăra baxuri de produse?”
Profesorul Mircea Miclea ne spune așa: „Solidaritatea ne poate salva. A avea grijă de celălalt, indiferent cine o fi el, e cea mai profundă solidaritate. Ea face diferența dintre un grup coeziv și o adunătură de oameni.”
Cum putem ajuta?
– să donăm sânge pentru ceilalți;
– să facem cumpăraturi pentru o rudă sau un vecin bătrân;
– să-i sunăm pe cei dragi ca să le arătăm că ne pasă de ei;
– să donăm bani pentru echipamentele necesare în spitale;
– să ne înscriem ca voluntari pentru consilierea psihologică gratuită a medicilor sau persoanelor ce au nevoie de sprijin emoțional;
– să plimbăm câinele vecinului bătrân;
– să cumpăram medicamente pentru o persoană ce are nevoie. Să ne uităm și la ceilalți, nu doar la noi!” – a recomandat Lia Baias.
# Sprijin gratuit pentru cei din linia întâi
Psihologul băimărean s-a aliniat unei campanii online inițiate de Centrul de Psihoterapie Cognitrom Cluj, prin care se dorește sprijinirea personalului medical. Sub genericul „Ajutăm gratuit pe cei care ne ajută!”, Lia Baias a anunțat că este psihoterapeut voluntar în echipa ce oferă asistență psihologică online și gratuit medicilor din linia întâi, ce se luptă cu COVID- 19.
C.Ț.