În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - în urmă
Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 6 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 8 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 8 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 9 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 9 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 13 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 19 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Măsuri noi de precauție: Măștile de protecție, fie ele și improvizate, devin obligatorii în Maramureș; Toți cei carantinați vor fi testați, promit autoritățile
Măsuri noi urmează a fi anunțate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș, ele urmând să intre în vigoare începând cu ziua de luni, 6 aprilie. Una dintre cele mai importante este obligativitatea acoperirii feței cu o mască de protecție, fie ea și improvizată. Județul nostru va fi, astfel, din nou, pionier la decizii preventive. De această dată, numai județul Galați a venit cu obligativitate în cazul acoperirii feței. Noile măsuri au fost aprobate, din informațiile noastre, urmează elaborarea efectivă a hotărârii de CJSU Maramureș. Așteptăm să vedem forma în care va fi redactată și cum vor fi sancționați cei care nu respectă regulile.
Măștile de protecție. Mai exact, va fi obligatorie, atât pentru toți cetățenii județului Maramureș, cât și pentru cei care tranzitează județul, acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic de răspândire a pandemiei COVID-19. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu.
Carantină și teste. O altă măsură va viza toate persoanele aflate în carantină în județul Maramureș, Acesta vor fi testate (prin efectuarea de teste rapide – serologice) pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat după expirarea termenului minim de 14 zile de carantinare. Fondurile necesare achiziționării testelor rapide vor fi asigurate din Fondul de Rezervă al județului. Testele vor fi puse la dispoziția administrațiilor locale pe a căror rază teritorială se află centrele de carantină instituționalizată din Maramureș. Procedura de testare va fi realizată de către voluntarii de la Crucea Roșie și cei ai Serviciului Maltez, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție personală și dotarea acestora cu echipament de protecție corespunzător.
Angajați și angajatori. Vor exista și obligații pentru angajatori. Aceștia vor avea obligația instituirii unor măsuri preventive de sănătate și de reducere a riscului epidemiologic, după cum urmează: evaluarea și monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților și raportarea neîntârziată către numărul de urgență 112, a angajaților cu simptome de infecție respiratorie acută (a celor care se prezintă la muncă sau a celor care solicită concediu medical); asigurarea că toți angajații aplică măsurile de precauționare pentru reducerea riscului epidemiologic de transmitere a infecției cu COVID-19, respectiv acoperirea nasului și a gurii, prin măști de protecție sau improvizate.
Izolați și aparținători. În vederea asigurării cu cele necesare traiului zilnic, persoanele aflate în izolare vor apela la rude, aparținători din raza localității de domiciliu, care sunt obligate să le susțină și să le ofere ajutorul. În situația în care persoanele aflate în autoizolare nu au soluții de asigurare a aprovizionării, acestea vor informa administrațiile locale. Autoritățile locale au obligația organizării unei evidențe a persoanelor aflate în autoizolare din cauza pandemiei COVID-19 și a organizării unui serviciu de aprovizionare a persoanelor aflate în autoizolare, inclusiv prin implicarea mediului asociativ și a voluntarilor.
C.Ț.
2 Comentarii în această postare
danut
da, foarte grijulii sefii judetului, sa ne sufle in c…r nu vor?
Florin
Eu doar aici am gasit masti bune ffp2 si dezinfectant chiar ok: https://www.sole.ro/ingrijire-personala/sanitare