Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Apelul administrațiilor locale din Maramureș: „Nu mai dați foc miriștilor! Focul se poate extinde foarte repede!”
Primăvara vine cu, evident, curățenia aferentă, și pe terenurile din Maramureș. Numai că anul acesta este caz special. Ultimul lucru de care am avea nevoie ar fi incendii pe arii extinse de terenuri agricole. Cu toate acestea, aproape zilnic se înregistrează incendii de vegetație uscată în Maramureș.
În acest context, cum Internetul a devenit principalul mijloc de informare, tot mai mulți reprezentanți ai administrațiilor locale fac apel la cetățeni să nu mai dea foc miriștilor, întrucât, nesupravegheate, flăcările se pot extinde cu mare repeziciune.
„Vă rog, insistent și în conformitate cu măsurile dispuse de ISU Maramureș, să nu mai dați foc miriștilor sau vegetației! Dacă vă curațați terenurile agricole, puteți să strângeți aceste reziduuri vegetale în grămezi și să le aprindeți doar în prezența dumnevoastră și în mod controlat! Nu vă hazardați să dați foc plantelor, paielor sau vegetației din câmp la voia întâmplării! Se crează pericolul producerii unor incendii de nestăvilit, care pot fi distrugatoare, atât pentru dumneavoastră, cat și pentru restul populației! Mai mult decât atât, terenurile incendiate pică de la subvenția APIA! Iar prin teledetecție e foarte ușor de observat. Iar amenzile sunt consistente!” – a făcut apel Vasile Mîrza, primarul comunei Rozavlea.
„Vă rugăm să nu mai aprindeți vegetația uscată și sa lăsați focul nesupravegheat, deoarece suflă vânt și focul se extinde foarte repede! Cei vinovați vor plăti pagubele create și vor fi sancționați! Fiți responsabili! Vă mulțumim pentru înțelegere!” – a făcut apel și Florin Ilieș, viceprimarul comunei Poienile Izei.
C.Ț.