19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 1 oră în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 1 oră în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 2 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 3 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 3 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 7 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 13 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 15 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 19 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - în urmă
Circ pe tema Ordonanțelor Militare: „Eu am cerut celor din Ponorâta să respecte aceleași reguli ca și toată lumea! Nu le-am interzis accesul în Târgu Lăpuș!” – explică primarul Mitru Leșe
O solicitare înaintată de Primăria Târgu Lăpuș către Poliția Orașului a generat discuții, dezbateri și o petiție a ONG-urilor care apără drepturile romilor. Iată situația și reacțiile aferente!
# Solicitarea cu pricina
În data de 27 martie, Primăria Târgu Lăpuș a formulat o solicitare oficială Poliției Orașului. Prin document, primarul Mitru Leșe a cerut oamenilor legii „să interveniți ferm în interzicerea căruțelor cu populație din zona Ponorâta, aparținând comunei Coroieni”, ținând cont de starea de urgență din România și de Ordonanțele Militare.
La baza solicitării au stat Ordonanța Militară nr. 2, care stipulează faptul că circulația persoanelor în afara gospodăriei se efectuează conform măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării unui grup de persoane, respectiv Ordonanța Militară nr. 3, care cuprinde un întreg regulament de a ieși din casă. Aici, ne referim la deplasarea în interes profesional sau pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale oamenilor și a animalelor de companie.
Motivația solicitării a constat în faptul că cetățenii din Ponorâta au fost văzuți des în centrul orașului Târgu Lăpuș și că există suspiciuni că unii dintre ei s-au întors recent din țări galbene sau roșii. Primarul Mitru Leșe a apreciat faptul că regulile trebuie respectate de toată populația, nu numai de o parte. Administrația lăpușeană a mai arătat că, prin prezența romilor din Ponorâta în oraș, cetățenii acestuia nu se mai pot simți în siguranță. În plus, cei din Ponorâta ar putea să se aprovizioneze din comuna din care fac parte, Coroieni.
# Reacția ONG-urilor
Solicitarea a generat nemulțumire în rândul ONG-urilor care apără drepturile romilor. În 7 aprilie, 22 de organizații non-guvernamentale au înaintat un document către Primăria Târgu Lăpuș, în care au cerut edilului să retragă solicitarea. „Măsura solicitată de dvs. este profund discriminatorie, deoarece vizează o singură comunitate, pe cea din Ponorâta, și nu se adresează și altor cetățeni din alte comunități.
De asemenea, măsura solicitată de dvs. este arbitrară, deoarece se bazează pe supoziții referitoare la faptul că membrii acestei comunități s-ar fi întors din zone galbene sau roșii. Dacă lucrurile stau într-adevăr așa, este responsabilitatea autorităților să verifice respectarea măsurilor de izolare la domiciliu și nu să interzică dreptul la liberă circulație unei întregi comunități.
Interzicerea transportului cu căruța în Târgu Lăpuș duce la îngreunarea accesului oamenilor din Ponorâta în oraș. Accesul la produse mai ieftine și mai variate este important mai ales pentru persoane care provin din comunități marginalizate și sărace, așa cum este cazul comunității din Ponorâta. Măsurile solicitate de dumneavoastră afectează o comunitate marginalizată, care deja se află în dificultate. Important de menționat este că aproximativ 400 dintre persoanele din comunitate sunt copii. Membrii acestei comunități se supun și ei, deja, restricțiilor impuse la nivel național. A impune noi restricții și a-i menține în afara circuitului de produse alimentare vitale în această perioadă nu face altceva decât să expună și mai tare oameni deja vulnerabili.
Solicitarea formulată de dvs., lipsită de argumente obiective, lipsită de o bază juridică și de susținerea instituțională de la nivel central, poate genera sau alimenta conflicte locale care ar fi de dorit a fi evitate în general, dar mai cu seamă în această perioadă. În plus, documentul semnat și făcut public de dumneavoastră alimentează o stare de nesiguranță și cetățenilor din Târgu Lăpuș” – se arată în solicitarea ONG-urilor. (click pentru textul complet al solicitării ONG-urilor).
# Opinia primarului
Contactat telefonic, primarul orașului Târgu Lăpuș, Mitru Leșe, a declarat, pentru DirectMM.ro, că lucrurile au fost înțelese greșit. „Eu nu am interzis celor din Ponorâta să vină în Târgu Lăpuș. Azi (n.red. – joi, 9 aprilie), am dat drumul la piață, în conformitate cu Ordonanțele Militare. Au fost situații de persoane din cadrul comunității din Ponorâta, pe care i-am văzut în piață și aveau măști, mănuși, nimeni nu le-a reproșat nimic. Însă, regulile sunt aceleași pentru toți. Nu permitem să vină cu căruțe, nu permitem să vină la furat sau la cerșit. E simplu. Nu nu sunt un rasist. Atâta vreme cât se respectă regulile de distanțare socială, nu avem ce comenta, dar să respecte regulile. Ordonanțele Militare sunt Ordonanțe Militare” – a declarat, pentru DirectMM.ro, Mitru Leșe.
Primarul orașului Târgu Lăpuș, el însuși ofițer în rezervă, a anunțat că va emite un nou comunicat de presă, în care va explica reprezentanților ONG-urilor care este punctul său de vedere pe această temă.
# Ponorâta nu e singurul caz!…
Ar mai fi de adăugat că reprezentanții ONG-urilor ar putea să facă vizite în comunitățile de romi din Maramureș. Ar putea constata faptul că, în multe dintre ele, distanțarea socială este numai o himeră, iar Ordonanțele Militare sunt sfidate cu regularitate. Un exemplu e comunitatea de la Cuprom, din Baia Mare, unde, zilele trecute, locuitorii din blocurile sociale au aruncat cu cărămizi către forțele MAI și MApN care le-au reamintit că nu au voie să își facă de cap în perioada stării de urgență. (click pentru stire).
Vom reveni cu informații!
Cătă ȚINEGHE