LA MULȚI ANI, SENSEI! - 6 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Fotbalist CS Minaur: „Fără această pandemie am fi avut un parcurs excelent și ne-am fi aflat pe primul loc”
Multiplu campion național la karate și la fotbal, absolvent de relații internaționale, masterand, fost internațional de tineret, antrenor cu licență UEFA și căpitan de echipă – sunt doar câteva din realizările carierei unui fotbalist despre care părerile sunt unanime: serios, muncitor, talentat, dăruit, pasionat.
Profesionist la 14 ani
Un fotbalist care la 14 ani a făcut un pas important pentru cariera sa, plecând de acasă, din Comănești (Bacău) tocmai în celălalt capăt de țară, la Salonta (Bihor). A început fotbalul la 7 ani sub îndrumarea lui Dumitru Borcău (Nea Boby). În paralel a fost și vicecampion și campion național la karate, însă în cele din urmă sportul rege l-a cooptat printre „supușii” săi. A debutat devreme, la 13-14 ani la seniori, în Liga a 4-a, pentru FC Comănești. În 2006, la doar 14 ani Nea Boby l-a dus la selecție la una din cele mai putenice școli private de fotbal din țară, Liberty Salonta. A fost ales dintre alți 51 de pretendenți și astfel a plecat de mic de acasă și a început cariera de fotbalist profesionist, ca fundaș stânga.
Au urmat două titluri de campion național la juniori, promovări în liga a 2-a și a 1-a, meciuri memorabile cu selecționata U17 a Spaniei (unde a înfruntat fotbaliști ce aveau să devină staruri precum Tiago Alcantara, Morata sau De Gea). În 2010 ajunge la FC Bihor, echipă împreună cu care reușește o promovare pe prima scenă, dar și alte câteva sezoane bune. Profită de cei aproape 5 ani petrecuți la Oradea unde, și de dragul mamei lui, învățătoare, se pune cu burta pe carte și termină facultatea și masteratul. La Baia Mare se transferă în 2015, pentru un an, și prinde în teren meciul memorabil cu Steaua, din Cupa României, cu Stadionul „Viorel Mateianu” arhiplin. După un intermezzo la Unirea Jucu, revine la nou înființata CS Minaur Baia Mare cu care promovează în liga a 3-a, fiind ales totodată și căpitan de echipă. Între timp s-a apucat de antrenorat și își face ucenicia cu grupe de copii, sperând că va cunoaște succesul și pe acest plan.
Dorin Toma, actualul său antrenor îl descrie astfel: „Pentru mine este un om și un jucător de mare caracter în care am încredere atât pe teren cât și în vestiar, fiind și un exemplu pozitiv pentru jucătorii tineri.”
Dacă până acum nu l-ați recunoscut vă spunem că e vorba de căpitanul de echipă al CS Minaur Baia Mare, Răzvan Lupu (29 ani), pe care l-am provocat zilele trecute la o scurtă discuție.
„Mă voi axa pe cariera de antrenor.”
DirectMM: Nu te întrebăm ce faci în această perioadă de izolare. Te provocăm însă să îți închipui că pandemia nu a avut loc și tu dai o declarație presei înainte de etapa 25, când urmează să jucați cu Zalăul fiind întrebat: Cum apreciezi rezultatele și prestația echipei tale din aceste prime 9 etape ale returului? Care sunt șansele în acest moment să promovați?
Răzvan Lupu: Dacă această pandemie nu ar fi avut loc cred că dupa 9 etape am fi avut un parcurs excelent și ne-am fi aflat pe primul loc. Spun acest lucru încrezător, datorită pregătirii de iarnă foarte bună pe care am efectuat-o, începutului de sezon care ne-a dat multă încredere, în care nu am dat nicio șansă adversarului și unității grupului. În acest moment sunt 3 echipe care speră și consider eu că se vor lupta la promovare: Minerul Baia Mare, Recea și Șelimbăr! Șansele noastre la promovarea sunt mari pentru că totul depinde de noi! Cine va face cei mai puțini pași greșiți va fi principala favorită!
DirectMM: Ești absolvent de studii superioare. Ce o să te faci când o să fi mare, mai exact după ce termini cariera fotbalistică?
Am terminat facultatea de Relații internaționale și studii europene la Oradea unde am urmat si Masterul de EPPPE (Evaluarea programelor și politicilor publice europene). Dar după ce voi termina cu fotbalul cred că mă voi axa pe cariera de antrenor. Am început deja de aproape 3 ani la nivel de copii și juniori și sunt foarte încântat (vezi foto)!
DirectMM: Care e cel mai apropiat coleg din echipă?
În acest moment unul din cei mai apropiați colegi îmi este Andrei Coroian, cu care am făcut junioratul la Liberty Salonta și mai apoi am jucat la FC Bihor. La fel și Cristi Bud, un prieten deosebit.
DirectMM: Care e mâncarea ta preferată?
Nu sunt pretențios când vine vorba de mâncare dar dacă ar fi să aleg atunci ar fi mâncarea bunicii.
DirectMM: Vorbești două limbi străine, engleza și franceza. La ce îți sunt de folos?
Vorbesc Engleza la un nivel destul de bun, franceza doar ce îmi amintesc de prin școală iar italiana o înțeleg. Engleza îți este fundamentală oriunde călătorești iar franceza și italiana sunt două limbi latine foarte frumoase pe care mi-ar plăcea la un moment dat să le stăpânesc mai bine.
DirectMM: Cartea, filmul și muzica preferată.
Cartea preferată este Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război! Film : Pearl Harbor. Muzica îmi place în general cea motivațională.
DirectMM: Care a fost cel mai important moment al carierei tale de până acum?
Au fost multe momente frumoase de cand m-am apucat de fotbal și până acum, două titluri naționale la juniori, promovarea în Liga 1 La Oradea, doua promovări la Liga a 2-a, meciuri împotriva naționalei Spaniei, precum și meciul cu Steaua din Cupa României, când stadionul Viorel Mateianu a fost arhiplin!
DirectMM: Există cineva care să fi avut un rol esențial în viața și în cariera ta?
Sunt mulți oameni care au avut roluri importante în viața și în cariera mea. Începând cu mama, care m-a lăsat și m-a sprijinit la 14 ani să plec și să îmi urmez visul în celălat capăt de țară, și pe această cale țin să-i mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru mine. De asemenea tatăl meu, care mi-a fost alături când fotbalul nu mi-a oferit chiar ce mi-am dorit și familia în general, cred că are rolul principal în viețile noastre. Apoi continuând cu antrenorii pe care i-am avut de-a lungul carierei și de la care am încercat să învăț mereu câte ceva.
DirectMM: Ești căpitanul echipei. Ții legătura cu colegii? Vrei să le transmiți un mesaj prin intermediul DirectMM?
Bineînțeles, ținem legătura continuu de când a început această nebunie și încercăm să ne susținem și să ne încurajăm reciproc. Pe colegii mei îi aștept la antrenamente, să ne revedem cu bine și sănătoși, pentru că asta e cel mai important în acest moment. Împreună vom depăși și aceste momente grele. Pe suporteri îi vom aștepta cu drag din nou alături de noi atunci când acest lucru va fi posibil.
DirectMM: Ronaldo sau Messi?
Îl apreciez foarte mult pe Ronaldo pentru munca și devotamentul lui dar îl prefer pe Messi pentru geniul și talentul său!
Rafael HEKMAN
Foto: arhiva facebook Lupu Răzvan-Andrei