„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 4 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 5 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 6 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 9 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 10 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 14 ore în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 14 ore în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 15 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 15 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 15 ore în urmă
Cât timp trebuie să scadă numărul de cazuri de COVID-19 pentru a ști că am trecut de vârful epidemiei
Numărul de cazuri noi de coronavirus trebuie să scadă constant timp de cel puțin o săptămână, poate chiar două săptămâni, pentru a se stabili că România a depășit vârful epidemiei de coronavirus. De acest moment depind și măsurile de relaxare, a spus, la Digi24, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.
„În această etapă, numărul de pacienți infectați este încă în creștere, însă este într-o creștere foarte moderată, de exemplu azi au fost mai puțini decât ieri, ieri au fost mai puțini decât alaltăieri, însă aceste valori oscilează între 250 pe zi și 450 pe zi. Încă considerăm că suntem pe un trend discret pozitiv, nu avem de-a face cu o explozie a acestor cifre, ceea ce este un lucru bun.
Acest lucru se întâmplă pentru că nu am aplicat măsuri de relaxare precoce și pentru că menținem în primul rând măsurile de distanțare socială. Oamenii au înțeles, cei mai mulți, și au stat acasă, au evitat zonele aglomerate, pentru că aceasta este cea mai mare problemă”, a spus acesta.
„Ne propunem să menținem aceste măsuri de siguranță și protecție pentru a nu produce îmbolnăviri explozive, cel uțin cât durează starea de urgență. Lucrurile se discută zilnic. În momentul când vom introduce măsuri de relaxare, ele vor fi parțiale, adică progresive, nu bruște și ponderate. Vom permite, probabil, după starea de urgență, deplasarea individuală, dar cu prudența de a evita aglomerările, nu vom permite eveimente cu mulți oameni, vom recomanda sau vom introduce măsura purtării măștii de protecție”, a adăugat el.
Moldovan a explicat și cum se va stabili că România a depășit vârful epidemiei și a intrat pe partea descendentă a curbei. „Trebuie să apară o descreștere a numărului de îmbolnăviri, evidentă, statistică, de la zi la zi, timp de mai multe zile, cel puțin o săptămână, să vedem că lucrurile descresc în mod evident și sigur, până la 2 săptămâni, când este cert că ne aflăm pe această curbă descendentă, că numărul de infecții scade, că numărul deceselor scade. Cel mai important indicator este al cazurilor înregistrate de la zi la zi, să se înscrie pe un trend constant descendent”, a spus secretarul de stat.
„Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom menține măsurile de restricție, astfel încât să controlăm fenomenul epidemic”, a mai precizat el.