Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 12 minute în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 1 oră în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 3 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 4 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 4 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 6 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 17 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Au apărut și demersuri din partea ONG-urilor cu privire la dotarea elevilor cu tablete!; Acțiunea aparține Serviciului de Ajutor Maltez Baia Mare
În timp ce administrațiile locale nu se implică pentru dotarea elevilor din categoriile defavorizate cu dispozitive electronice, ONG-urile vin cu inițiative sociale pentru a-i ajuta pe aceștia să participe la cursurile online.
Serviciul de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare, a dat startul unei campanii de a oferi șanse egale la educație și elevilor provenind din categoriile de risc.
Mai exact, voluntarii doresc să asigure celor aproximativ 6.700 de elevi din Maramureș fără perspectiva de a-și continua studiile în aceste vremuri grele, din lipsa echipamentelor.
# Cum poți ajuta?
„Ai o tabletă, un laptop sau un calculator în stare bună de funcționare, dar pe care nu le mai folosești sau de care te poți lipsi? Dă-ne un semn și venim noi să-l luăm. Apoi îl vom pune la punct (dacă e cazul) și-l vom livra copiilor despre care știm că au nevoie urgentă de el” – au explicat reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez Baia Mare.
# Cine poate contribui?
„Orice persoană fizică sau juridică. Zeci de echipamente electronice sunt casate anual în companiile din România. Anul acesta, tabletele, laptopurile sau calculatoarele pot, însă, ajunge pe masa de lucru a elevilor din Maramureș” – au arătat voluntarii.
# Ce poți dona?
„Orice laptop, tabletă sau calculator funcțional cu o vechime de cel mult 10 ani poate fi prea vechi pentru tine, dar este ideal pentru un elev” – au explicat „maltezii” băimăreni.
# De câte gadget-uri e nevoie și unde vor ajunge?
„În prima etapă a proiectului, ne propunem să strângem 150 de calculatoare, tablete sau laptopuri. Acestea vor ajunge în toate satele, comunele și orașele din județ. Am pornit deja munca de cercetare, alături de voluntarii noștri, astfel că am identificat deja zeci de elevi care au nevoie urgentă de aceste echipamente. Vrem să ne asigurăm că toți cei circa 6.700 de copii despre care au vorbit autoritățile au tot ceea ce le trebuie pentru a-și continua școala cât de repede. Așadar, nu vom face stoc, ci vom distribui donațiile voastre pe măsură ce ele ajung la noi. Și pentru că avem și foarte mulți profesori care nu au deloc un calculator pentru a lua legătura cu elevii lor, ne gândim la extinderea proiectului astfel încât să-i includă și pe dascăli” – a explicat Erika Laszlo, conducătorul sucursalei băimărene.
# Nu poți dona, dar vrei să ajuți?
„Orice recomandare, distribuire sau vorbă bună ne este de folos. Vorbește cu vecinii sau prietenii tăi să se implice! Convinge-l pe șeful de la compania unde lucrezi ca anul acesta calculatoarele vechi să fie donate în proiectul „Maltezi pentru Educație”! Implică-te! Împreună ducem lumina cunoașterii în fiecare casă din Maramureș!” – au arătat cei de la Serviciul de Ajutor Maltez.
DirectMM.ro susține acest demers și, de altfel, orice acțiune civică/socială care să garanteze șanse egale la educație tuturor elevilor din Maramureș, prin asigurarea de dispozitive electronice copiilor și tinerilor provenind din categorii defavorizate. Să nu uităm faptul că investiția în viitorul nației constituie cea mai responsabilă investiție și ar trebui să constituie o prioritate la nivelul oricărei administrații.
Reamintim faptul că, în Baia Mare, în contextul efectelor generate de pandemia COVID-19 în activitatea de școlarizare, singurul care a adresat o întrebare pe această temă executivului a fost consilierul municipal Marin Brăgaru (PSD).
„S-a efectuat sau se are în vedere a se efectua o analiză legală, bugetară și procedurală asupra costurilor și posibilității distribuirii din partea Municipiului Baia Mare de aparate adecvate (tabletă sau calculator) și conexiune la internet, pentru elevii și studenții fără posibilități materiale, din instituțiile de învățământ din Municipiul Baia Mare?” – a fost întrebarea adresată de Marin Brăgaru.
Consider că o asemenea măsură, de distribuire de aparatură și conexiune la Internet, ar fi benefică în scopul asigurării desfășurării cursurilor online în acest an școlar, raportat la măsura de nereluare a cursurilor anunțată de Președinte și de Guvernul României” – a arătat consilierul local băimărean. DirectMM.ro a publicat această inițiativă, vezi materialul aici. Până la această dată, din informațiile noastre, conducerea executivului băimărean nu a venit cu un răspuns sau o poziție publică referitor la această chestiune importantă.
Nici la nivel județean nu a fost gândită vreo strategie. Consilierii județeni (PNL) au venit cu solicitarea către executiv a alocare a unui milion de lei din fondul de rezervă al județului. Solicitarea a fost respinsă, fiind considerată nefezabilă, din cauza costurilor, care ar implica și cheltuieli legale de conexiunea la Internet. Ori, în 2020, bugetul a fost mai mic, iar banii de la alte sectoare au fost direcționați către Sănătate, .reprezentanții conducerii instituției susțin că nu ar fi bani pentru dispozitive pentru elevi. Ar mai fi varianta alocării bugetare de la guvern. Însă, până atunci mai va mai trece vremea, iar anul școlar se va fi încheiat.
DirectMM.ro
Citește și