Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 54 minute în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localinici și turiști - 1 oră în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 1 oră în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 4 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 5 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 6 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 7 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 8 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Șantiere deschise în Bârsana: Al treilea pod construit în ultimii ani, finalizat în vară; Autoritățile locale au cerut remedierea rigolei care îngreunează accesul la mănăstire (GALERIE FOTO)
În ciuda pandemiei COVID-19, în comuna Bârsana se lucrează intens. Mai multe șantiere sunt deschise la nivelul unității administrativ-teritoriale, pe mai multe segmente. Investițiile în derulare în comunitate vizează extinderea sistemului de apă, lucrări la nivelul infrastructurii educaționale, construirea unui teren de sport multifuncțional, reabilitarea căminelor culturale, reabilitarea de străzi, refaceri de podețe, amenajarea de albii, construcția unui pod nou (din diverse surse de finanțare – fonduri europene, guvernamentale sau locale), respectiv lucrarea județeană de reabilitare a DJ 186. Azi ne referim la două dintre ele.
În Bârsana va fi dat în folosință, în vara anului 2020, un al treilea pod finanțat cu suma de aproximativ 1 milion de lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. În fapt, este al treilea construit în ultimii patru anii.
Podul are o lungime de 60 de metri și va deservi atât familiile care locuiesc în zonă, cât și fermierii care au terenuri agricole, iar accesul la proprietăți este extreme de dificil deoarece, pe vechiul pod, tonajul este restricționat pentru mașinile cu gabarit mare. Celelalte două poduri finalizate au fost cel din locul Valea Slatinii (Bârsana, centrul de comună) și Nănești (zona Valea Bălții). Fiecare investiție a depășit 500.000 de lei.
Primarul din Bârsana, Teodor Ștefanca, a arătat că acest nou pod care va fi finalizat, cel mai probabil, în cursul lunii iunie 2020, va deservi câteva zeci de familii de localnici. Totodată, din Bârsana au demarat lucrările de reabilitare a DJ 186, pe Valea Izei. Potrivit informațiilor oferite de autoritățile locale, drumul străbate un tronson de aproximativ 4,5 kilometri prin comună. Nefiind vorba despre o lucrare derulată la nivel local, ci la nivel județean, primarul a discutat cu responsabilii și i-a rugat să transmită antreprenorului că este necesară remedierea unei deficiențe apărute în zona Mănăstirii Bârsana.
”S-a început cu refacerea podețelor și înlocuirea tuburilor, iar în zona Mănăstirii Bârsana s-a montat o rigolă carosabilă. Această rigolă îngreunează accesul spre mănăstire. Mi s-a promis că situația va fi rezolvată în cel mai scurt timp, pentru că noi ne dorim ca, odată cu ridicarea stării de urgență, să putem reda mănăstirea credincioșilor și tuturor turiștilor care doresc să o viziteze. În ceea ce privește faptul că au demarat lucrările pe proiectul de reabilitare a DJ 186, Valea Izei, nu poate decât să mă bucure, pentru că este un drum la care visăm cu toții de aproape 30 de ani” – a declarat Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.
C.Ț.