Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 1 oră în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 1 oră în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 2 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 6 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 7 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 8 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 9 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - în urmă
La Spitalul Județean Baia Mare, aproape 1.200 de intervenții chirurgicale în perioada stării de urgență
În perioada 16 martie – 15 mai 2020 (perioada în care a fost institută starea de urgență), la nivelul Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare (SJUBM) s-au efectuat 1.194 de intervenții chirurgicale (2.340 au fost în aceeași perioadă a anului trecut).
Nu au fost operați pacienți infectați cu coronavirus, însă au existat suspiciuni de infecție la cinci pacienți, pentru care echipele chirugicale și anestezice și-au luat toate măsurile de precauție.
Potrivit medicului șef Bloc Operator, dr. Mihaela Leșe, „în perioada 16 martie – 15 mai 2020, când Spitalul Județean Baia Mare a funcționat în stare de urgență cu tratarea pacienților care au reprezentat urgențe chirurgicale, activitatea Blocului Operator a fost mai redusă, deoarece operațiile care au putut fi amânate au fost reprogramate după încetarea stării de urgență”.
Cele mai multe intervenții chirurgicale s-au efectuat în secția Chirurgie Generală (252 operații), cel mai în vârstă pacient având 91 de ani, iar cel mai tânăr 1 an.
„Ca și particularitate, au fost operați pacienții cu tumori maligne a căror amânare constituie un real pericol pentru viața lor, dar și pacienții cu tratament oncologic neoadjuvant la care a fost respectată fereastra terapeutică, intervenția chirurgicală fiind recomanadată la un anumit interval de timp după chimioterapie și radioterapie. Astfel, s-a intervenit chirurgical la un număr de 46 pacienți cu tumori maligne, a căror amânare nu este recomandată nici de noile ghiduri internaționale de practică în perioada de pandemie Covid.
Un alt tip de intervenții a fost cel care s-a adresat pacienților cu infecții chirurgicale care puneau în pericol imediat viața lor. Dintre acestea, menționăm cazul unui pacient cu dublă localizare a infecției: pulmonară și periotneală, care a fost operat atât în compartimentul Chirurgie generală, cât și la Chirurgie toracică și care a avut o evoluție favorabilă”, a precizat dr. Mihaela Leșe.