Sâmbăta lui Lazăr – ultima zi din Post în care se fac pomeniri pentru cei adormiţi - 5 minute în urmă
În Baia Mare s-a deschis Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 2 ore în urmă
Apel emoționant pentru un erou al muntelui - 2 ore în urmă
Investiția care poate salva România de la dezastrul ecologic - 3 ore în urmă
Băimăreanca Melisa Covaci a evoluat pe scena „Românii au talent” - 3 ore în urmă
Inconștiență în familie: părinți pasivi, copil șofer - 3 ore în urmă
Patrick Mureșan a obținut un rezultat deosebit la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale - 3 ore în urmă
Semafoare cu patru culori? Nu e glumă - 4 ore în urmă
O echipă mobilă a Registrului Auto Român (RAR) la Rozavlea - 4 ore în urmă
12 aprilie 1961: O zi care a schimbat istoria - 4 ore în urmă
Salvatori de după moarte: În Maramureș, în ultimul an și jumătate, cel mai tânăr donator a avut 9 ani, iar cel mai în vârstă 69; Care este situația prelevărilor de organe
În cursul anului 2019, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe și țesuturi de la 15 donatori aflați în moarte cerebrală, au informat reprezentanții celei mai mari unități medicale din Maramureș.
Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic primar ATI, s-au prelevat următoarele: ficat 13; rinichi 30; cord 5; plămâni 2; cornee 8; os/tendon 2. Cel mai tânăr donator din 2019 a avut 9 ani, iar vârsta maximă înregistrată a fost de 67 de ani. În anul 2020, până la data curentă au fost înregistrați 3 donatori, cu vârste cuprinse între 31 și 69 de ani. S-au prelevat ficat 3; rinichi 6; cord 1; cornee 4; os/tendon 1, a informat dr. Adriana Stoicovici Adriana. Așadar, în ultimul an și jumătate, cel mai tânăr a avut 9 ani, iar cel mai în vârstă, 69.
Declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interal de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare). Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru prelevare”, a declarat dr. Vasile Pop, directorul medical al unității.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe și tesuturi. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI.
C.Ț.