Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 52 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
PS Iustin: „Biserica nu se schimbă în funcţie de evenimente, momente, curente, modă”(GALERIE FOTO)
Duminică, 24 mai (a VI-a după Sfintele Paști, a vindecării orbului din naștere), Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie și a predicat la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia.
Din soborul slujitor au făcut parte arhim. dr. Macarie Motogna, stareţ şi exarh al mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, pr. dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, părinții slujitori ai mănăstirii și diaconi. Răspunsurile au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos”, dirijat de arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu. La Chinonic a interpretat cântări specifice perioadei pascale solista Iulia Ioana Vlad din Baia Mare.
Episcopul a rostit un vast cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii.
„Câteva învăţături se desprind din această Evanghelie. În primul rând, pentru că suntem în perioada luminii pascale, înţelegem că Iisus Hristos este lumina lumii, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Apoi vedem că orbul a fost foarte răbdător, iar, deşi nu L-a rugat pe Hristos nimic, Hristos răspunde răbdării lui şi îi redă vederea, pentru că Dumnezeu, Care l-a zidit pe om perfect, suferă când omul îşi pierde integritatea fizică şi mai ales sufletească. Suferă când omul are un handicap, o suferinţă fizică. Şi atunci Dumnezeu redă omului integritatea fizică, pentru ca să se poată bucura de viaţa pe care i-a dat-o. Dumnezeu Lumina Lumii, prin faptul că l-a vindecat pe cel orb de orbirea din naştere, pe lângă vederea pe care i-a dăruit-o, a scos la suprafaţă lumina din el. Lumina din om o scoate Dumnezeu. Biserica aduce la suprafaţă, prin toată lucrarea ei, lumina din om. Rămâne după noi în lume câtă lumină am făcut. Omul trebuie să lumineze, dar luminează nu de la sine, ci primeşte lumină din lumina lui Hristos, din lumina Preasfintei Treimi, din lumina lui Dumnezeu şi luminăm în funcţie de câtă lumină cerem de la Dumnezeu şi câtă suntem în stare să primim. Apoi, acest orb este chemat să asculte şi să creadă. El ascultă, nu zice nimic. Se duce la scăldătoarea Siloam, îşi spală ochii şi vede. Este, pe de o parte, răbdător şi, pe de altă parte, smerit şi ascultător. Hristos îl transformă pe orbul din naştere în Apostol al Său. A devenit propovăduitor al lui Hriostos”, a spus PS Iustin.
Actualizând predica, Preasfinţitul Părinte a făcut trimiteri la ceea ce se întâmplă în ziua de azi.
„Vin vremuri grele, când cultura şi spiritualitatea vor reveni la matcă, pentru că vor fi izgonite din lume. În societatea de consum nu este nevoie de cultură, de artă, de literatură. În societatea de consum oamenii doresc să bea, să cânte, să joace, să se distreze, să se desfăteze, să trăiască pentru trup, nu pentru minte şi pentru suflet. Ori cultura însemnează minte, spiritualitate, personalitate, autoritate, demnitate, libertate. Va veni vremea când cultura se va refugia din nou în Sfintele Mănăstiri. Biserica a început cultura noastră românească şi strămoşească şi şcoala. Biserica este şcoală pentru toată viaţa, iar şcoala noastră românească a început în tinda bisericii, la modul figurat. În incinta mănăstirilor au început primele şcoli. Acolo au fost primele spitale. Şi se întorc vremurile. Biserica e aici. Nu se schimbă în funcţie de evenimente, momente, curente, modă. Hristos azi şi în veci este acelaşi. Vor reveni. Vremurile sunt aceleaşi. Aşa că să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să fim creştini şi să vedem ce se întâmplă în jurul nostru, ca să putem înţelege şi să vedem calea de urmat. Biserica ne va arăta drumul, numai să o şi ascultăm. Să ne ajute Dumnezeu să fim creştini ai luminii, să avem ochi să vedem, să vedem în primul rând pe Hristos Fiul lui Dumnezeu, să credem în El şi să-l urmăm. Să iubim mama noastră Biserica, să ne iubim familia, să ne iubim dascălii. Să iubim oamenii mari şi oamenii buni ai neamului nostru românesc, care aduc plus valoare şi care ne educă şi ne arată calea de urmat a unui popor atât de greu şi atât de mult încercat”, mai rostit PS Iustin.
1 Comentariu în această postare
Coriolan Alexandru Pop
Aceasta ne trebuie mai înainte de orice: CREDINȚA și BISERICA !