Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 57 minute în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 16 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Hocus-pocus la Minaur. Nu e Mureșan! Uite Mureșan!
Clubul Sportiv Minaur Baia Mare a anunțat joi la amiază, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul clubului, loturile oficiale ale celor două echipe de handbal, feminin și masculin. Lotul feminin coincide aproape identic cu cel anunțat de DirectMM cu câteva zile în urmă. Singura surpriză sau necunoscută este Eliza Buceschi, absentă de pe listă, despre care se spune că e posibil să aleagă un club din București. Ni se mai spune că se negociază cu încă două jucătoare. Un lot foarte valoros, cu care însă nu se va avea răbdare. Presiunea rezultatelor va fi imensă încă de la primul amical și anticipăm că obiectivul va fi câștigarea campionatului și minim o trecere de prima fază a grupelor în European Handball League. În aceste condiții se întrevede și un nou purtător de palton până la iarnă.
Se întoarce Kembo
DirectMM a anticipat în linii mari și lotul masculin. Totuși aici au apărut mai multe surprize. În primul rând este vorba despre revenirea în poartă, de la postura de antrenor cu portarii, după doi ani de pauză, a lui Răzvan Pop, secondat de fostul jucător al defunctei din Odorheiu Secuiesc, tânărul Barna Buzogány, fost internațional al României la nivel de juniori și tineret. De remarcat că în cele din urmă nu a mai ajuns Alexandru Bucătaru, renunțându-se și la Răzvan Apostu. Alte mici surprize sunt trecerea lui Alex Csepreghi de pe postul inter stânga pe cel de coordonator, post care dealtfel îi este familiar, el jucând multă vreme ca centru, atât la echipele de club, cât și la națională. La fel de interesantă este rocada făcută de Csepreghi cu Buzle, care din centru a trecut în inter stânga. Evident, aceste mișcări sunt doar pe hârtie, antrenorul urmând să decidă strategia de joc. Comunicatul ne mai anunță că „managerii secției sunt în negocieri avansate cu doi jucători importanți care au mai îmbrăcat tricoul echipei băimărene în trecut” dar și că „echipa noastră poate aspira la câștigarea Cupei EHF”. Așa cum a anunțat presa centrală, probabil că unul din cei doi curtați este interul stânga Ionuț Ramba, iar al doilea, un pivot. Facem doar presupuneri și zicem că din câte știm, singurul disponibil acum e Antonio Pribanić, cu toate că ultima despărțire de el a fost una cu năbădăi.
Nu e Mureșan! Uite Mureșan!
O situație aparent nostimă, demnă de spectacolele de iluzionism, este cea a interului dreapta Daniel Mureșan. Postarea inițială a clubului îl anunța la capitolul „nu vor mai continua”, informație preluată imediat, atât de colegii din presa sportivă locală, cât și de grupurile de suporteri, pe rețelele de socializare. La doar câteva ore însă, fără nici o explicație suplimentară, Mureșan dispare magic de la „nu vor mai continua” și reapare, de data aceasta în lot, pe postul său de inter dreapta. Ce s-a întâmplat? Să fi fost o simplă greșeală de redactare? Cunoscând profesionalismul jurnalistului sportiv care redactează articolele de pe site, e greu de crezut. Iar dacă textul nu a fost redactat de acesta, ci de vreunul din managerii clubului, e cu atât mai greu de crezut. Iluzionism, prestidigitație, scamatorie? Sau doar simple negocieri? Poate mâine aflăm că Daniel Mureșan e din nou director sportiv. Trebuie însă să remarcăm faptul că clubul a făcut o „reachiziție” importantă, în condițiile în care dublura pe post a lui José Guilherme de Toledo, sârbo-bosniacul Nikola Skrobić are ca principală calitate faptul că e partenerul de viață al Jovanei Kovačević și a jucat prin campionatele tari ale Emiratelor Arabe Unite, Iranului, Israelului și Greciei. A mai trecut meteoric și prin Norvegia, unde nu a rezistat nici un sezon. Așa că e puțin probabil să reușească să îi ia fața lui Mureșan sau să „sdrobească” sufletele pretențioase ale suporterilor băimăreni. Dar…, niciodată nu se știe… Unde mai pui că Toledo vine după operații și nu a jucat acest sezon decât foarte puțin? Deci, probabil că va mai dura până își va ajunge din urmă faima.
Rămânând în registrul „iluzionismului”, remarcăm că pe lista „nu vor mai continua” se află și numele unui jucător care la momentul anunțului era doar „aproape plecat”, pentru că încă nu a semnat rezilierea. Și poate nici nu o va face.
Nicolae Neșovici: „Eu îi sfătuiesc să nu se joace cu MINAUR, pentru că nu va fi bine.”
Una peste alta, trebuie să recunoaștem că așa cum arată acum, lotul este unul chiar bun, cu șansa decente de a prinde un top 5 în sezonul viitor. Meritul e însă exclusiv al echipei. Un amalgam perfect de handbaliști profesioniști și de jucători ce au ales numai cu sufletul să rămână alături de Minaur. Mulți au acceptat reducerile salariale, în medie de aproximativ 30%, impuse în unele cazuri chiar cu amenințări. Unii au rămas și în condițiile în care au avut oferte mai avantajoase, atât financiar, cât și profesional. Se spune că au fost refuzate oferte de la Dinamo sau Steaua, de către jucători care au Minaur în sânge și care au rămas cu prețul unor sacrificii destul de importante să cinstească spiritul de luptă din spatele brandului Minaur și să îi facă mândri pe suporterii acestei echipe.
Și, nu în ultimul rând, e meritul antrenorului Stephane Plantin, „le sauveur de l’équipe”, împins la limita rezistenței fizice și psihice și chiar dincolo de ea, din cauza stresului generat de presiunile și tensiunile la care a fost supus în ultima perioadă în cadrul clubului. Acesta a luptat pentru echipa pe care a construit-o timp de un an, reușind cu ajutorul sportivilor să salveze o mare parte din ea. Și, în ciuda adversităților, se pare deocamdată că a ales să rămână și să lupte ca un profesionist desăvârșit, dedicat trup și suflet handbalului. Un profesionist care și-a câștigat un respect maxim din partea jucătorilor săi, pentru mulți dintre ei fiind poate cel mai bun antrenor pe care l-au avut vreodată.
Pentru a sublinia seriozitatea situației de la echipa masculină, reproducem un avertisment postat în mediile sociale de către inegalabila legendă a Minaurului, fostul portar Nicolae Neșovici: „Eu îi sfătuiesc să nu se joace cu MINAUR, pentru că nu va fi bine.”
Vedeți aici comunicatul de presă integral http://minaur.ro/comunicat-de-pres
Rafael HEKMAN
Foto: facebook CS Minaur Baia Mare