S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 47 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Oficial, gata cu seceta în Maramureș: Rezerva de apă din sol, optimă sau apropiată de optim în județ. Unde a plouat cel mai mult (DOCUMENTE)
Ne-am plâns de secetă, iar acum avem parte de prea multe ploi. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a făcut publice cele mai recente statistici referitoare la cantitatea de precipitații căzută în țară în ultimele două săptămâni, respectiv rezerva de umiditate din sol.
Conform ANM, cantitatea medie la nivelul national este de 52.4 l/mp, comparativ cu media multianuala a intervalului 1981-2010, reprezentand 62% din normalul climatologic, pana la acest moment.
Zona Ocna Șugatag se află în topul precipitațiilor în ultimele două săptămâni. Conform raportului, cea mai mare valoare s-a înregistrat la Slobozia (126.1 l/mp, din care 100.1 lmp in aproximativ 2 h in data de 13.06), urmata de Sebes-Alba, cu 119.6 l/mp; Blaj, cu 97.6 l/mp; Ocna-Sugatag, cu 96.2 l/mp).
Cea mai ploioasa luna iunie a fost in 1969 (169.8 l/mp), iar mai recent, in 2010 (133.1 l/mp/ a-III-luna cea mai ploioasa). In luna iunie 2019, cantitatea medie a fost de 103.7 l/mp. În intervalul 1961-2019, in 19 ani (32%) media precipitatiilor in luna iunie a depasit 100 l/mp, iar in 25 de ani (42%) media multianuală lunara de 84.5 l/mp. Cea mai secetoasa luna iunie a fost in anul 2003 (29.7 l/mp), iar in iunie 2012 ( a-V-a luna cea mai secetoasa din 1961-2019) au cazut in medie, 55.1 l/mp.
Revenind la Maramureș, se observă faptul că în Baia Mare, cantitatea de precipitații a fost de 54 l/mp, iar în Sighetu Marmației, de 84 l/mp. Conlucrat cu acest 96,2 l/mp în zona Ocna Șugatag, se înțelege că ploile nu au lăsat în pace regiunea noastră.
Tot ANM a făcut public, azi, 15 iunie, raportul referitor la rezerva de umiditate în stratul de sol (0-50 cm).
Conform statisticii, reiese că, în zona municipiului Baia Mare, zona Gutâi până aproape de Sighetu Marmației și în Țara Lăpușului, respectiv părți din Codru-Chioar, aprovizionarea este optimă. În celelalte zone din Maramureșul Istoric, respectiv părți din Codru-Chioar, aprovizionarea este apropiată de optim. Numai în vestul extrem al județului, vorbim despre o rezervă de apă satisfăcătoare. Aparent, însă, săptămâna aceasta, ploile se vor mai ține de noi, după care, conform modelelor meteo actuale, am putea intra sub zodia caniculei, asta dacă nu vor interveni schimbări.
Cătă ȚINEGHE
Foto – Stația Meteo Ocna Șugatag / Oana Morozan