Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 oră în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 2 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 5 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 9 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 9 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 11 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 12 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 13 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
Concluzii ale ANPM: Se va emite notificarea pentru suspendarea autorizațiilor de mediu în cazul gropilor de gunoi de la Groși și Sighet și relocarea deșeurilor (GALERIE FOTO)
Zilele trecute, președintele Agenției Naționale de Protecție a Mediului, Viorel Toma, a făcut un tur de forță prin Maramureș, dată fiind controversa iscată în jurul modului de gestionare a deșeurilor în județ. Prima țintă: SMID Fărcașa, proiect întins pe mai multe mandate, încă nefinalizat.
“La vizitarea amplasamentului depozitului de deșeuri proiectat a fi inclus în SMID, am constatat că proiectul supus acordului de mediu a avut un impact major asupra mediului prin dislocarea terenului pe care s-a edificat construcția. Acest lucru a determinat nepunerea în funcțiune a acestei construcții având un impact în gestionarea deșeurilor în județul Maramureș. Am dispus să se ia toate măsurile legale la nivelul APM Maramureș pentru rezolvarea acestei probleme”, a precizat Viorel Toma.
Președintele ANPM s-a deplasat, apoi, la Groși, unde, în urma vizitei, a constatat faptul că, “pentru a conserva frumusețile acestei zone trebuie luate toate măsurile ca gestionarea deșeurilor să fie făcută în condițiile legale”. Apoi, Toma s-a deplasat și la Sighetu Marmației, după care a anuțat că va face notificări, atât pentru cazul depozitului din municipiul de pe Tisa, cât și pentru cel din Groși, în vederea respectării condițiilor de mediu. Iar concluziile nu au întârziat să apară și au fost anunțate tot de oficialul venit de la București.
“Referitor la managementul deșeurilor, concluziile sunt următoarele: 1. Notificarea celor două platforme temporare în vederea suspendării autorizațiilor de mediu și relocarea deșeurilor. 2. Notificarea depozitului conform în vederea respectării condițiilor de mediu și consolidarea lui. 3. Găsirea soluțiilor în vederea depozitării deșeurilor compactate și înfoliate în baloți cu folie în 6 straturi și fără fracția umedă, până la consolidarea depozitului conform, dar nu mai mult de 1 an”, a anunțat Viorel Toma, directorul ANPM.
E interesant și foarte periculos cum cele mai importante autorități administrative ale județului nu au suflat nicio vorbă despre vizita oficialului, ba nici presa nu a fost invitată să participe la acțiune. Acum, rămâne de văzut ce soluții vor găsi responsabilii în ceea ce privește depozitarea deșeurilor în cazul desființării celor două depozite temporare. Nu de alta, dar autoritățile județene au tot bătut pasul pe loc în ultimii ani și au cheltuit fără finalitate sume de bani fabuloase, dovedind o maximă incompetență și o incapacitate în a gestiona această problemă stringentă a comunității.
DirectMM.ro