Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 3 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 10 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 11 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 14 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 15 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Încă o rundă de pagube în Maramureș: Școli inundate, străzi și terenuri afectate, gospodării avariate (FOTO)
Un nou bilanț preliminar aferent ultimelor ore a fost întocmit la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș. În fapt, ploile torențiale din ultima perioadă au afectat, conform datelor centralizate, cinci unități administrativ-teritoriale (Sighetu Marmației, Vadu Izei, Săcel, Săliștea de Sus, Copalnic Mănăștur).
Torenții și scurgerile de pe versanți, formate după precipitațiile torentiale, au condus la creșterea debitelor și nivelurilor unor văi și pâraie necadastrate, care s-au revarsat din albie și nu au putut fi preluate de rețelele de canalizare.
„Au fost inundate două clădiri publice (școli), șapte gospodării, șapte anexe gospodărești, 5,35 km de străzi, 4,2 km de drumuri agricole, 10 hectare de teren arabil și 7 hectare de pășuni și fânețe. De asemenea, a fost spălat drumul județean 182C, dar și drumul comunal 107C, pe o distanță de 800 de metri. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, material lemnos și material vegetal și au colmatat un podeț, 12 fântâni și o rețea de canalizare”, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.
În această perioadî, pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodării, subsoluri și curți. Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat cu personal și mijloace tehnice, pentru deblocarea podețelor, îndepărtarea aluviunilor de pe drumurile publice. Nu au fost afectate lucrări hidrotehnice din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș. Pagubele produse vor fi constatate și evaluate de echipe mixte, alcătuite prin ordin al prefectului, care se vor deplasa în teren.
Președintele CJSU Maramures, prefectul Nicolae-Silviu Ungur, a menționat că județul se află în continuare sub avertizări hidrometeorologice și că sunt activate grupurile de suport tehnic și echipe de intervenție, pentru a acționa în sprijinul populației, dacă este nevoie. De asemenea, sunt pregătite și echipe de intervenție care să remedieze eventualele deficiențe din rețelele serviciilor de utilitate publică. Sunt monitorizate de către personalul operativ zonele cunoscute cu probleme, secțiunile înguste de scurgere pe principalele cursuri de apă, podețele și podurile, pentru a se avita apariția de blocaje și obturări ale cursurilor de apă.
C.Ț.
Citește și