Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 34 minute în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 3 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 5 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 6 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 7 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 8 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 8 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 9 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 9 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 9 ore în urmă
Strigător la cer: O fetiță oferită de mamă concubinului a născut la 12 ani. Apoi, i-a mai născut un copil. Bărbatul, condamnat cu suspendare
Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă o reglementare corectă a eliberării condiționate, iată un material Digi24. E o parte mică dintr-o dramă cumplită trăită de oameni reali. Vă avertizăm, sunt informații care vă pot afecta emoțional.
Drama de la Mehedinți ne tot face să vorbim, de câteva zile, despre felul absolut nefiresc în care noi, ca societate, tratăm victimele și abuzatorii. La victime privim cu neîncredere și adesea cu prejudecăți… La abuzatori… cu o grijă care pare deseori inacceptabil de dezechilibrată.
Cum este posibil? Sunt legi și sunt mentalități la care trebuie neapărat să privim cu atenție și să le însănătoșim. Și la lipsa de cunoaștere trebuie să ne uităm cu deschidere și dorință de a învăța despre noi.
Judecătorul Cristi Dănileț face un exercițiu: o enumerare simplă a unor drame uriașe care au răzbit până la tribunal. Vorbim despre lipsa de cunoaștere și de educație – inclusiv sexuală – care au dat naștere unor mari tragedii. Toate, reale. Toate ajunse în instanță.
Primul caz este despre un adolescent care are relații intime cu o colegă. O filmează și are ideea prostească să trimită filmulețul mai departe. Cine-l primește are aceeași idee. Din aproape în aproape, din bravadă adolescentină în bravadă. Un moment de cea mai profundă intimitate ajunge public. Povestea ajunge proces, iar copiii ajung infractori.
Și, ne întrebăm dacă sexul n-ar fi un tabu, dacă am fi invățați cu înțelepciune despre tot ce înseamnă corpul omenesc, bravada adolescentină ar mai fi atât de ispititoare?
Cel de-al doilea caz este al unui băiețel. Un băiețel mulatru cu care mama lui se întoarce în România după ce a fost o vreme la muncă în străinătate. Mai întâi, a fost copilul batjocorit. Apoi, la adolescență, a fost băiatul violat. I-a spus mamei, mama l-a dus la preot să-l curețe de rușine. Nimeni n-a anunțat poliția. Nimeni nu s-a îngrijit de sufletul sfârtecat al unui copil.
Și lista dramelor din sala de judecată continuă:
Al treilea caz este despre o femeie care are o fetiță de 12 ani și un iubit nou care vrea și el un copil al lui. Dar femeia nu mai poate face copii. Și îi oferă iubitului propria fiică pentru a-i îndeplini visul.
Când copila naște copilul, adevărul iese la lumină. Mama e decăzută din drepturi, iubitul ei e trimis în judecată pentru act sexual cu un minor. Și e condamnat la – atenție – doi ani de închisoare cu suspendare. Știți ce se întâmplă după sentință? Mai face un copil cu copila! Fata n-avea 15 ani când devenea mamă pentru a doua oară!
Sunt drame reale care par închipuite de minți bolnave. Dar se întâmplă multe. În preajma noastră, sub ochii noștri uneori.
În cel de-al patrulea caz este vorba despre un bărbat rămas singur acasă cu fiica iubitei lui, plecată la muncă în străinătate. O copilă de 13 ani. Într-o zi, la copilă a venit o prietenă. El și-a chemat un prieten. În final, le-au violat. Prietena copilei le-a spus părinților, ei s-au dus la poliție. Atunci a ieșit la lumină dimensiunea reală a monstruozității: fata era violată de luni de zile de iubitul mamei ei. Dar cui să spună? Și cine să o creadă?
Tragediile se nasc și gravitează în jurul unui cerc vicios plin de tabuuri, teamă și ne-cunoaștere. Un cerc vicios care trebuie rupt!
Sursa – Digi24.ro