Breb, sat de poveste premiat la Destinația Anului 2025 - 3 ore în urmă
Titluri de stat Tezaur cu o dobândă de până la 7,60% - 4 ore în urmă
Prins gonind în localitate cu 186 km/h - 5 ore în urmă
Donald Trump Jr. vine în România cu o săptămână înainte de alegeri. Coincidență sau mesaj? - 9 ore în urmă
Trei unități de învățământ din Maramureș, desemnate „Școli eTwinning 2025” - 10 ore în urmă
S-au pus în vânzare biletele pentru Final Four-ul Cupei României, în care joacă și Minaur - 10 ore în urmă
Un nou Aquapark prinde contur în apropiere de noi, în localitatea Odoreu; Contractul de finanțare a fost semnat - 10 ore în urmă
Trei elevi de la „Șincai” vor reprezenta Maramureșul la faza națională a olimpiadei școlare de dezbateri - 10 ore în urmă
Rezultate remarcabile obținute de elevii de la Colegiul de Arte Baia Mare la Festivalul „J. S. Bach”, ediția a XXXIX-a - 10 ore în urmă
Bogdan Teodorescu a murit. Analistul politic avea 61 de ani - 11 ore în urmă
Noi cercetări arheologice la Sălnița – Custura Cetățele, desfășurate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (GALERIE FOTO)
Noi cercetări arheologice la Sălnița – Custura Cetățele, anunță reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.
Începând cu data de 29 iunie 2020, muzeul desfășoară a doua campanie de cercetări arheologice la Sălnița, punctul Custura Cetățele.
În acest an, prin efectuarea acestor cercetări arheologice se urmărește delimitarea traseului zidurilor medievale, identificarea unui posibil drum de acces și stabilirea stratigrafiei orizontale a sitului arheologic. În urma cercetărilor din anul 2019 au fost identificate materiale arheologice aparținând Eneoliticului (cultura Coțofeni, 3.500-2.500 a.Chr.), Epoca Târzie a Bronzului (a doua jumătate a mileniului II a.Chr.) și perioadei medievale (sec. XIII-XIV p.Chr.).
În acest an s-a trasat și se cercetează secțiunea, denumită convențional SII, în sectorul estic al sitului arheologic (orientată nord-sud). A fost surprins zidul medieval, alcătuit din pietre parțial fasonate, extrase din dealul Custura Cetățelei. În porțiunea cercetată în acest an, zidul și umplutura acestuia (emplectonul), are o grosime de până la 2,6-2,7 m. Materialul arheologic este reprezentat de numeroase fragmente ceramice aparținând celor trei perioade istorice identificate anul anterior, oase de animale și accesorii pentru călărie (un pinten din fier).
Colectivul de cercetare este alcatuit din muzeografii Marius Ardeleanu, Dan Pop și Sorana Mișca, finanțarea necesară fiind asigurată din bugetul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Alături de echipa de cercetare, pe șantierul arheologic, participă Vlad Murgu și Teodor Taloș (Univeristatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), Vasile Papuc (Asociația Detecție Nord Maramureș), Dragoș Conțiu, Adrian Mărcuț (cercetători independenți) și Vlad Roman (ghid montan).
Având în vedere importanţa acestor descoperiri pentru istoria Chioarului, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare intenţionează să continue cercetările arheologice la Sălniţa-„Custura Cetăţele” şi în anii următori.
Informații și fotografii furnizate de M. Ardeleanu, S. Mișca, D. Pop.
DirectMM.ro