Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 39 minute în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 2 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 19 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Tradiții maramureșene: Grupul Iza, o emblemă a folclorului nostru. Artiștii au urcat inclusiv pe scena Untold alături de Subcarpați (VIDEO ȘI FOTO)
Despre Grupul Iza cuvintele pot fi numai unele de laudă. Ei asigură, cu momente de virtuozitate, păstrarea tradițiilor moroșenești în aceste momente în care pandemia COVID-19 ne ține la distanță unii de alții.
Odată cu evenimentul organizat la Muzeul Satului, MândrIE Maramureșeană, pe scenă, a urcat, în ultima zi de gală, Grupul Iza, una dintre embelemele folclorului din această parte de lume.
Este limpede că reacțiile au fost pozitive. Participanții au avut ocazia să se simtă în largul lor, în spiritul sentimentelor unice care îi leagă de acest ținut binecuvântat. E semn bun că tradiția maramureșeană merge mai departe.
Grupul IZA – moment de virtuozitate
Gepostet von Ioan Sasaran am Montag, 29. Juni 2020
Grupul Iza este unul atipic. Artiștii maramureșeni au urcat inclusiv pe scena Untold. „Un grup de tineri din Chișinău au făcut un film documentar din Elveția până în Republica Moldova. În această producție am apărut atât noi, Grupul Iza, cât și ei, Subcarpați. Ne-am mai văzut la mai multe evenimente în țară și le-a plăcut mult stilul nostru și au dorit să colaborăm. Momentul nostru va fi inclus în momentul lor. Noi vom apărea pe la mijloc. Apreciem faptul că ei se inspiră din folclor și vor să îl aducă în muzica actuală și să îl facă, astfel, cunoscut tinerilor”, a declarat, la acel moment, Ioan Pop, liderul Grupului Iza.
“Am mai cântat și în 2011, tot pe stadionul din Cluj, în deschiderea celor de la Scorpions. De data aceasta, pe scenă vom fi noi, băieții, cu vârste de la 20 la 60 de ani. Nu avem niciun soi de emoții și nici nu avem motive. Noi ne bucurăm că putem aduce folclorul maramureșean în fața tinerilor din toată țara și din toată lumea. Sperăm ca aceștia să îl cunoască și îl placă. Îi apreciem mult pe cei de la Subcarpați, întrucât ei încearcă mereu cea nou. Faptul că se îmbină mai multe stiluri de muzică pe scena festivalului nu poate decât să fie un lucru bun. Vom vedea cum va gusta publicul momentul nostru. În orice caz, colaborarea dintre Subcarpați și Grupul Iza va continua și după festival”, a mărturisit, la acel moment, Ioan Pop.
Și așa a și fost. Subcarpați a urcat pe scena MândrIE Maramureșeană sâmbătă, iar Grupul Iza duminică.
Despre Grupul Iza se pot spune o mulțime de lucruri. Iată câteva fapte inedite! Funcționează din anul 1988. Artiștii și-au dat concursul la patru piese de teatru. Aici suntem datori să oferim și un exemplu. Grupul Iza a evoluat pe scena Teatrului Naţional din Sibiu, interpretând live muzică tradiţională maramureşeană în drama pusă în scenă de marele regizor Mănuţiu. În distribuţia piesei „Electra”, pe lângă maramureşenii din Grupul Iza, i-am mai regăsit pe Mariana Mihu, Ioana Crăciunescu, Marian Râlea, Pali Vecsei, Dan Glasu, Ofelia Popii, Florin Coşuleţ şi Adrian Matioc. Să mai spunem că Grupul Iza a lansat opt albume tradiționale, iar unul dintre ele, intitulat “România”, a intrat în Patrimoniul UNESCO în anul 2015. Grupul Iza a colaborat cu entități din New York sau Illinois (SUA), respectiv Bruxelles, dar și cu Institutul Național Francez sau Muzeul Muzicii din Suedia. Grupul Iza a colaborat cu artiști ai Centrului Coregrafic București, dar și cu instituții din Sibiu și Cluj. Acum, ei duc folclorul maramureșean în fața unei lumii întregi, pe scena de la Untold.
C.Ț.