Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 1 oră în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 3 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Bilanț de vreme rea: Pagube în valoare de peste 2,6 milioane de lei în Maramureș din cauza ruperilor de nori. 47 UAT-uri din 76 au fost afectate
Fenomenele hidrometeorologice periculoase (precipitații însemnate, dar și averse care au avut caracter torențial, ”ruperi de nori” și grindină de dimensiuni mici și medii) au produs pagube pe raza a 47 de unități administrativ-teritoriale (UAT), respectiv 86 de localității în județul nostru.
Asta înseamnă, practic, mai mult de jumătate din toate UAT-urile din județul Maramureș, întrucât totalul este de 76. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș.
”Am coordonat și dispus acțiuni de intervenție pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Pompierii militari, grupa operativă de la ISU, grupurile de suport tehnic, comitetele locale pentru situații de urgență, angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, serviciilor voluntare pentru situații de urgență au intervenit cu mijloace tehnice (motopompe, buldoexcavatoare, excavatoare, buldozere, camioane etc) în sprijinul cetățenilor. Echipaje de poliție au asigurat desfășurarea activităților echipelor de intervenție și au dirijat traficul rutier în zonele afectate de inundații”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur
Precipitațiile torențiale au contribuit la formarea de torenți pe versanți care au crescut debitele și nivelurile unor pâraie. De asemenea, au fost depășite cotele de apărare în principalele bazine hidrografice din raza județului. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, bolovani, material lemnos și material vegetal și au colmatat podețe, poduri, fântâni, șanțuri, rigole, rețele de canalizare. Torenții de pe versanți s-au revărsat și au avariat trei gospodării.
„Au fost inundate peste 100 de gospodării, cinci anexe gospodărești, șase obiective sociale, economice, culturale și administrative. Șuvoaiele de apă au afectat cinci poduri și 123 de podețe și punți pietonale, drumuri județene, drumuri comunale, străzi și au colmatat 15 fântâni. Ieșirea din albie a cursurilor de apă a inundat 57 hectare de teren arabil, 43 hectare de pășuni și fânețe. Grindina și scurgerile de ape au avariat peste 2500 metri pătrați de sere și solarii. Apele învolburate au înecat 33 de animale și au avariat patru surse de alimentare cu apă în sistem centralizat, respectiv au afectat șapte construcții hidrotehnice”, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.
S-au constituit, prin ordin al prefectului, comisii mixte de evaluare a pagubelor care s-au deplasat în teritoriu. S-au întocmit, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare procesele verbale de constatare și evaluare, respectiv rapoartele de sinteză.
De asemenea, a fost elaborată și transmisă la nivel central documentația pentru promovarea unei Hotărâri de Guvern în vederea alocării sumelor necesare pentru lucrări de reparații și refacerea obiectivelor afectate de inundații.
C.Ț.