Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 3 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 5 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 9 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 12 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - 17 ore în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - 17 ore în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - 18 ore în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - în urmă
Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
După muncă și răsplată: Măriuca Pașca din Săliștea de Sus, o elevă de 10; a dat Spania pe România și nu regretă
Maramureșul are tineri frumoși, talentați și harnici. De-a lungul timpului, mulți s-au remarcat la diverse festivaluri și concursuri atât școlare, cât și extrașcolare. Un exemplu în acest sens este Măriuca Pașca din Săliștea de Sus.
Povestea Măriucăi este una frumoasă, care ar putea avea ca motto: „După muncă și răsplată” sau „Dacă vrei poți”.
„În anul 2006, când aveam un anișor, împreună cu părinții mei am plecat în Spania, mai exact în Bilbao, Pais Vasco. La vârsta de trei ani am început grădinița. Fiind Țara Bascilor, în unitățile școlare se vorbea limba bască ce este foarte diferită de limba spaniolă. În acea perioadă învățam trei limbi în același timp, limba română (cu familia), spaniolă (de care aveam nevoie în afara școlii) și bască (la grădiniță). Sunt de părere că acest lucru mi-a dezvoltat foarte mult capacitatea intelectuală.
Bunicul meu (după poreclă – Nani) îmi povestea mereu despre cultura și obiceiurile românilor, dar mai ales despre frumusețea Maramureșului și a întregii țări. Bunica mea, Maria, a fost mereu alături de mine și mi-a dat cele mai bune sfaturi. La împlinirea vârstei de șapte ani, părinții mei au considerat că ar fi mai bine să îmi continui studiile în România pe principiul „Nicăieri nu-i ca acasă”. Atunci am revenit în țară împreună cu mami, urmând să vină și tati. De când m-am întors am trăit cu dorul de tată. Îl vedeam zilnic pe FaceTime, dar în realitate ne vedeam numai în vacanța de vară, când mergeam la el. În ciuda faptului că am fost departe unul de celălat, m-a susținut enorm”, a declarat, pentru DirectMM, Măriuca Pașca.
„Într-un final, am cules roadele muncii mele”
Tânăra maramureșeancă își amintește cât de greu i-a fost la început, cum nu cunoștea foarte bine limba, însă cu ambiție și muncă a reușit să facă performanță. Nu doar că a luat note bune de-a lungul timpului, ci a obținut și nota maximă la Evaluarea Națională.
„În clasa întâi mi-a fost foarte greu pentru că nu eram obișnuită cu limba română. Doream să îmi îmbogățesc vocabularul, iar în această privință am citit multe cărți. Între timp, am descoperit că mă pasionează matematica, participând la numeroase olimpiade încă din clasa a IV-a. Mami a fost cea care mi-a explicat cât de importantă este educația și m-a ambiționat, fiind mereu implicată în ceea ce privește educația mea. În gimnaziu, am fost atentă să îmi fac toate temele, să nu lipsesc de la școală și să muncesc mereu suplimentar. Datorită muncii depuse am reușit să mă calific la diverse etape ale olimpiadelor, cum ar fi etapa interjudețeană a olimpiadei de matematică de la Oradea sau cea de la Zalău. De asemenea, am participat la concursul internațional AMC-8.
Pentru Evaluarea Națională m-am pregătit intens încă din clasa a V-a, muncind zi de zi. Știam că mă așteaptă un examen important și voiam să fiu la cel mai înalt nivel. În general, dar mai ales anul acesta, munca individuală și suplimentară a fost esențială pentru a reuși. Un lucru foarte important este să știm cum să ne stăpânim emoțiile și cum să ne administrăm timpul. Sunt foarte fericită că eforturile mi-au fost răsplătite cu nota 10 la Evaluarea Națională atât la limba și literatura română, cât și la matematică. Media generală de peste ani am avut-o tot 10. Într-un final, am cules roadele muncii mele”, spune Măriuca.
Aceasta își propune să muncească la fel de mult și în continuare, pentru a ajunge acolo unde își dorește. Și, bineînțeles, nu regretă că s-a reîntors în țara natală.
„Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor profesorilor care mi-au răspuns mereu la întrebări și m-au făcut să merg cu drag la școală. În continuare voi studia la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, la profilul matematică-informatică. Nu sunt decisă în privința carierei, dar știu că voi munci mult pentru a deveni o femeie independentă. Așadar, cei care sunteți plecați în străinătate și ați dori să vă întoarceți, nu vă fie frică! Cu multă muncă se poate reuși orice! Și să știți: nicăieri nu este ca acasă! Mă bucur că m-am întors în țara mea, îndrăgesc foarte mult portul popular și sunt mândră că sunt maramureșeancă!”, mai spune maramureșeanca.
L.C.H.