181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 6 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 7 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 11 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 11 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 1 zi în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 zi în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
O altfel de lansare: Colegul nostru Alexandru Ruja vă învită “înapoi, acasă, în Maramureș”. Frumusețile județului, dezvăluite iubitorului de natură (VIDEO ȘI FOTO)
Sandu Ruja nu este un autor pe care să îl încadrezi în vreun gen. Colegul meu iubește atât de mult natura încât pita unsă, acolo unde te duce el, are alt miros și gust.
Am fost extrem de mulțumit atunci când am aflat că Sandu a luat decizia (nu știu de ce i-a luat atât de mult timp!) să publice reportajele pe care le-a făcut, văzând natura, parcă îmbietoare să-și spună povestea.
Am văzut împreună cu Sandu vreo câteva din cele relatate de el. Zice Sandu: “Aici s-a început în 1987. Ăsta e Barajul Runcu”. Am mers împreună pe, probabil, cel mai fain loc din Maramureș: Pășunea Tătarului. “Ia, Cătă, aici e Ocna, aici e Vadul, încolo privești către Baia Mare”. Așadar, la o mică parte din documentare am fost și eu martor.
Ce vreau să spun este că nu sunt eu în măsură să analizez reportajele lui Sandu. Ar fi, poate, „o blasfemie non-religioasă” să o fac. Însă știu altceva: că omul ăsta cunoaște Maramureșul așa cum eu nu am să-l cunosc vreodată. Împreună am mers pe Petrova- Strâmtura sau Botiza – Groșii Țibleșului. Așadar, tot ce nu ai știut despre Maramureș ai în carte.
P.S. Mărturiile specialiștilor sunt în materialul video! Cartea poate fi achiziționată de la Editura Europtip, prețul fiind de 49 de lei. Enjoy! Merită!
Cătă ȚINEGHE