Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 2 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 3 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 4 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 5 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 6 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 zi în urmă
Actualizare 2: Rețea cu implicații în Maramureș: Doi băimăreni arestați în urma perchezițiilor din cartierul Vasile Alecsandri. Vindeau substanțe interzise din Ungaria (FOTO)
O rețea de traficanți de substanțe interzise cu implicații în județul nostru a fost destructurată de oamenii legii zilele acestea. Infractorii acționau pe filiera Ungaria – Bihor – Maramureș.
În acest context, miercuri, 29 iulie, au avut loc percheziții pe strada Grănicerilor din cartierul băimărean Vasile Alecsandri. Vizați au fost membrii din orașul nostru ai rețelei, A.Z.V și F.V., care ambii au mai avut probleme (sau tangențe) cu organele legii.
La data de 29 iulie 2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 15 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada ianuarie – iulie 2020, două persoane, un bărbat de 37 de ani şi o tânără de 23 de ani, ambii din Oradea, cetățeni români, stabiliţi în Ungaria, au furnizat, prin intermediul unor firme de coletărie, substanțe psihoactive celorlalți 18 membri ai grupării, care le-au preparat, porționat și pus în vânzare pe raza județelor Bihor și Maramureș.
La data de 29 iulie 2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Bihor și Maramureș, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 250 de grame de materii vegetale impregnate cu pulberi psihoactive, 45 de grame de pulbere psihoactivă, 10 grame de cristale de MDMA, 12 comprimate de ecstasy, 1,5 litri de acetonă, 2 litri de diluant, 16 telefoane mobile, 5 aparate de mărunţit, 6 cântare de precizie, precum și sumele de 10.000 de lei şi 232.000 de HUF.
Concomitent, autoritățile din Ungaria au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza localităților Váncsod şi Gáborján, la reședințele liderilor grupării, de unde au fost ridicate alte 125 de grame de pulberi psihoactive şi 82 de grame de cristale de MDMA, bani și două autoturisme ce ar fi aparținut acestora.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SIC Bihor și Maramureș, SAESP Bihor și Maramureș, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor, al poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, precum și al jandarmilor din cadrul IJJ Bihor. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Oamenii legii au făcut precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
ACTUALIZARE – Iată soluția pe scurt în cazul celor doi băimăreni care comercializau substanțe interzise!
„Inch.pen. nr.26/DL/30.07.2020-În temeiul art. 226 Cod procedură penală şi a art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş în dosarul de urmărire penală nr. 50-D/P/2020, şi în consecinţă:Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: 1 . VARGA ZORRO ALEXANDRU (…), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive prev.de art. 16 alin.1 din Legea nr. 194/2011 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal şi art. 77 lit.a Cod penal;2. VARGA FRUNZUNA (…), cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive prev.de art. 16 alin.1 din Legea nr. 194/2011 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal şi art. 77 lit.a Cod penal;pe o durată de 30 de zile, din 30 iulie 2020 până în 28 august 2020 inclusiv.Potrivit art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare.Pronunţată în camera de consiliu azi, 30 iulie 2020, ora 17:10. Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 26/2020 30.07.2020”, se arată în soluția pe scurt.
ACTUALIZARE 2 – Tribunalul Maramureș a emis o informare în cazul celor doi băimăreni.
La data de 30 iulie 2020, Tribunalul Maramureş a admis propunerea Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureş de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30 iulie 2020, până la data de 28 august 2020, inclusiv, a doi inculpați.
Este vorba despre cei doi despre care am scris mai sus, în vârstă de 42 de ani, respectiv în vârstă de 39 de ani, cercetaţi sub aspectul comiterii infracțiunii de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Pentru a dispune măsura arestării preventive, instanţa a reţinut că în cauză există indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că inculpaţii, în perioada 1 ianuarie 2020 – 29 iulie2020, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, au achiziţionat, au deţinut în scopul comercializării şi au vândut direct mai multor persoane substanţe cu efecte psihoactive care fac parte din clasa cannabinoizilor sintetici. Inculpaţii au fost depistaţi la data de 29 iulie 2020, la domiciliile lor fiind descoperită cantitatea de 11,8 grame de substanţe psihoactive, pregătită pentru ambalare în plicuri de plastic de dimensiuni reduse. Inculpaţii au contestat hotărârea Tribunalului Maramureş, dosarul urmând a fi înaintat Curţii de Apel Cluj pentru soluţionarea căii de atac, conform instanței băimărene.
C.Ț.