Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 1 oră în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 8 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 9 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 14 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 16 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 17 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - 1 zi în urmă
Planul lui Bogdan, un program de 1 miliard de euro pentru județ
“Punem Maramureșul pe roate” este mesajul lansat astăzi de către candidatul PNL pentru Președinția Consiliului Județean, Ionel Bogdan. Programul își propune atragerea a 1 miliard de euro în economia județului în următorii 4 ani, din fonduri europene și guvernamentale, “cât n-au știut, n-au vrut și n-au putut administrațiile PSD în toți acești ani”.
Ce vor să facă liberalii
Liderul liberalilor maramureșeni, Ionel Bogdan, arată că Maramureșul este un ținut binecuvântat, cu un potențial mare de dezvoltare, dar care nu a fost valorificat de către actuala conducere a județului. “Maramureșul a primit multe de la Dumnezeu și prea puține de la politicieni. De moștenirea asta – oameni muncitori și pământ bogat, tradiții, natură și credință – trebuie să avem grijă.”, declară candidatul PNL la Consiliul Județean Maramureș, conform planulbogdan.ro.
El menționează că lipsa unei viziuni de dezvoltare și administrarea mediocră a județului reprezintă principala cauză pentru care maramureșenii sunt nevoiți să plece din Maramureș, în căutarea de noi oportunități. “Până acum, dezvoltarea Maramureșului s-a făcut din inerție, cu un pic de noroc și mult oportunism din partea celor aflați la conducerea județului. Iar asta ne costă, an de an, mii de tineri plecați la școală sau la lucru, care găsesc drumul către casă doar de sărbători sau în vacanțe.”, spune Ionel Bogdan.
Un județ de top, din care să nu mai vrei să pleci
Ambiția liderului liberal este să facă din Maramureș un județ care să devină un pol de atracție, după modelul unor județe, conduse cu succes de lideri PNL. Cluj, Bihor sau Alba au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. Aceste județe au reușit nu doar să oprească migrația locuitorilor săi prin condiții de viață și locuri de muncă bine plătite, dar și să atragă forță de muncă. Maramureșul are datele pentru a cunoaște o astfel de dezvoltare. Dar pentru asta este necesar ca județul să aibă un plan care să plece de la nevoile reale ale oamenilor. “Ca să facem lucrurile cum se cuvine, ca să punem pe roate județul nostru, avem nevoie de un plan. Un plan care începe și se termină cu oamenii.”, arată Ionel Bogdan.
În detalierea Planului său, Ionel Bogdan arată că avem nevoie de “patru roți” care să ducă la dezvoltarea județului. Cele “4 roți” sunt: o administrație liberală, care să fie capabilă să atragă investiții; cooperarea și sprijinirea mediului de afaceri, care să creeze locuri de muncă; atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea județului și respectul pentru patrimoniul și valorile Maramureșului.
4 axe = 1 miliard de euro
Concret, Planul lui Bogdan propune 4 direcții prin care va fi urmărită dezvoltarea județului în următorii 4 ani. O primă axă este Maramureș-Cluj. Ea presupune conectarea județului cu municipiul Cluj-Napoca, prin investiții în infrastructură în valoare de 250 de milioane de euro, care să facă din Maramureș un hub de afaceri și de studii universitare.
A doua axă – Maramureș-Bucovina – își propune să valorifice potențialul turistic al județului. În acest sens, liderul liberalilor vine cu o idee inedită, de a crea un circuit turistic integrat între Bucovina și Maramureș, care, potrivit lui Ionel Bogdan, va crește fluxul de turiști în județ cu până la 1000%.
Axa Maramureș-Europa urmărește, la rândul ei, să creeze din Maramureș un centru regional de afaceri și de evenimente. În acest sens, candidatul PNL la șefia CJ se obligă să sprijine domeniile de performanță din județ – design industrial și producție de mobilier, turism, incluzând turismul MICE, sport, agricultură ecologică și gastronomie.
În fine, cea de-a patra axă, Maramureș-București-Bruxelles își propune să scoată județul din izolarea în care se află, din grija PSD. Ionel Bogdan arată că din cauza PSD, atât la nivel central, cât și la nivel local, fondurile europene au ocolit județul Maramureș. Și că planul său este să atragă cel puțin 1 miliard de euro în următorii patru ani, atât din fonduri europene, cât și fonduri internaționale de investiții.
Echipa PNL atrage profesioniști
Este de așteptat ca din ce în ce mai multe personalități locale să anunțe, în perioada următoare, susținerea pentru echipa PNL condusă de Ionel Bogdan. Primul semnal a fost dat de către cunoscutul om de afaceri Mircea Cirț, care a anunțat recent aderarea la PNL și intenția de a candida la Primăria Baia Mare.
Anunțul a luat prin surprindere echipa Zetea-PSD, având în vedere că Mircea Cirț este un foarte respectat antreprenor, care a dezvoltat o afacere de peste 100 de milioane de euro și o bogată experiență în atragerea și gestionarea fondurilor internaționale. Prin această mișcare, PNL Maramureș a transmis un puternic mesaj de coagulare a oamenilor de valoare din județ, dornici să se implice pentru schimbarea actualului mod în care este condus județul.
De menționat, de asemenea, că Planul lui Bogdan este în acest moment singurul program coerent, cu soluții pentru dezvoltarea județului. Asta în condițiile în care, cel puțin deocamdată, actualul președinte al CJ Maramureș, Gabriel Zetea, nu a prezentat nicio soluție pentru dezvoltarea județului sau explicații pentru mandatul său de până acum. Mai mult, Gabriel Zetea a făcut eforturi susținute doar pentru a se delimita de PSD, negociind candidatura sa din partea unei coaliții formate din mai multe partide.
I.N.