Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 oră în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 4 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 4 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 7 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 8 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Maramureșenii, de acord cu înființarea Poliției Animalelor: “Este un pas către normalitate”. Ce responsabilități va avea și cum va acționa
Gata cu cruzimea împotriva animalelor, dau asigurări autoritățile centrale. În cel mai scurt timp va deveni operațională Poliția Animalelor.
În fapt, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice Legea 205/2004 privind protecţia animalelor şi să înfiinţeze în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române un departament care ar putea fi denumit Poliţia Animalelor.
Anunțul a fost făcut de ministrul Marcel Vela. „Cu toții ne dorim să așezăm cărămizi pentru a trăi într-o societate așa cum o visăm cu toții. Astfel, am făcut un pas important care ne duce mai aproape de o lume normală și cu dragoste față de animale. La nivelul MAI a fost finalizat proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, acesta fiind pus pe site-ul MAI în dezbatere publică. Noul proiect are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și emit un ordin de plasare a animalului în adăpost. Concret, mă refer la situații precum: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte cu animale, practicarea tirului pe animale, sau folosirea de animale pentru dresajul altor animalelor agresive sau alte rele tratamente asupra animalelor”, a arătat Vela. În plus, conform oficialului, sunt stabilite elementele pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost. Totodată, se instituie în sarcina consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului Bucureşti obligaţia de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost.
Potrivit proiectului de Ordonanță de urgență, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal într-o situație de pericol. „O altă noutate, introdusă în spiritul transparenței, este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul. De asemenea, prin proiect se propune completarea dispozițiilor Legii nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române din perspectiva desfășurării activităţilor specifice pentru protecția animalelor. Serviciile publice de adăpostire a animalelor vor fi operaționalizate în termen de 60 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile, MAI, Poliția Română și ANSVSA vor desfășura activități de informare a populației. În următoarea perioadă de transparență decizională așteptăm de la toți iubitorii de animale propuneri sau observații pentru a completa acest proiect”, a conchis ministrul de resort.
Maramureșenii sunt de acord ca necuvântătoarele să beneficieze de mai multe drepturi. „În sfârșit se face un pas către normalitate. Prea multe animale sunt chinuite de oameni fără suflet sau care au impresia că au drept de viață și de moarte asupra animalelor. În alte țări, dacă agresezi sau chinui un animal, automat plătești cu vârf și îndesat. Noi rămăsesem în spate și pe domeniul ăsta”, a punctat Maria. „Sunt perfect de acord să fie implementate reguli clare și extrem de dure împotriva celor care își bat joc de animale ori le bat, ori le folosesc ca și pe niște obiecte. Eu consider că sunt tot suflete și ele, și nu merită să fie tratate necorespunzător de către oameni. Ar trebui să fie pedepse foarte dure, amenzi usturătoare și chiar pedepasa cu închisoarea”, a fost de părere Laura. „Vedem săptămânal, pe diverse grupuri și pagini, cazuri de câini, pisici sau cai, chinuite, biciuite, bătute, abandonate. Eu le-aș da direct pușcărie, ăia nu sunt oameni, după părerea mea. În plus, faptul că unii agresează animale de la vârsta copilăriei e primul semn că are o deficiență la nivel mental, psihologic vorbind”, a opinat David.
Poliţia Animalelor din IGPR va funcţiona după modelul unor unităţi similare din Marea Britanie sau Italia, a notat adevarul.ro. În plus, în Olanda există o unitate care se numaşte chiar „dierenpolitie” (poliţia animalelor), structură care gestionează sesizările privind animalele de companie şi animalele sălbatice aflate în pericol. Ca şi în cazul altor servicii de urgenţă, cetăţenii olandezi, pot contacta „dierenpolitie” prin apelarea unui numărului scurt de telefon „144”. „Această linie de asistenţă telefonică este rezervată exclusiv pentru apelurile legate de animale în pericol şi permite poliţiştilor să răspundă în mod operativ la urgenţe”, se precizează în nota de fundamentare despre modul de funcţionare a poliţiei animalelor din Olanda.
Conform autorităților, În primele 5 luni ale anului 2020, la nivelul structurilor Poliţiei Române, au fost sesizate un număr de 369 de fapte penale, prevăzute de Legea nr. 205/2004, în creştere faţă de primele 5 luni ale anului 2019, când numărul acestora a fost de 287. Proiectul vizează şi stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura Poliţiei Române cu atribuţii în protecţia animalelor. Concret, aceştia vor fi transferaţi, fără examen sau concurs, din rândul personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Numărul veterinarilor care vor ajunge la Poliţia Română va fi stabilit ulterior printr-un ordin al ministrului de Interne. MAI a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice. Proiectul poate fi consultat AICI! Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (adică, înainte de miezul nopții de 24 spre 25 august), pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.
C.Ț.