Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 1 oră în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
A fost târnosită Biserica „Sfânta Ana” din Ferneziu (GALERIE FOTO)
Ferneziu, cartierul dinspre munte al orașului Baia Mare. Privindu-l de sus, pare că râul Firiza – care îl străbate – ar fi lăsat, în trecere, câte o căsuță pe fiecare moviliță de pe malurile sale, și așa a apărut localitatea. Iar în mijloc strălucește, albă, noua biserică, ca un giuvaer al colanului de clădiri care se întinde, de-a lungul văii, spre Sud.
Biserica „Sfânta Ana” – un hram rar și cu atât mai prețuit în această zonă, după cum remarca Preasfințitul Părinte Iustin – este materializarea unei dorințe mai vechi a credincioșilor. Și, după șaisprezece ani de jertfelnice eforturi, sub îndrumarea vrednicilor preoți Teodor Podină, paroh, și George Breaz, coslujitor, comunitatea are un nou lăcaș de cult, o adevărată catedrală în miniatură, o bijuterie arhitecturală și iconografică – grație doamnei profesor arhitect Maria Mulea și a domnului Alin Iuga, cel care a realizat deosebita pictură murală.
La capătul tuturor acestor sfinte strădanii ale omului se cuvenea să stea, împlinitor, harul lui Dumnezeu. Prin urmare, duminică, 6 septembrie, a avut loc Slujba de târnosire a bisericii, de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Apoi, în spațiosul Altar deschis, instalat în curtea bisericii, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Preasfinției Sale și celor doi preoți ai parohiei le-a fost alături întru slujire un ales sobor, din rândurile căruia îi amintim pe Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Dr. Cristian Ștefan, consilier cultural, Pr. cons. Adrian Mihali, Pr. cons. Virgil Jicărean, Arhim. Ghelasie Maxim, consilier eparhial onorific, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector școlar, Pr. Ioan Zorel Buia, secretarul Protopopiatului Baia Mare, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”. Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, a încântat încă o dată audiența, pe tot parcursul Sfintei Slujbe, iar cele două pricesne, de mare sensibilitate, au fost interpretate de părinții Arhid. Vlad Verdeș, Arhid. Teodosie Bud și Diacon Lucian Burnar, respectiv de tânăra solistă Marcela Latiș.
În Duminica a XIII-a după Rusalii, descifrând sensurile pildei lucrătorilor celor răi, din capitolul 21 al Evangheliei după Matei, Preasfințitul Părinte Iustin le-a vorbit credincioșilor despre ce înseamnă a fi creștin de atitudine.
Momentul relatării biblice se petrece imediat după intrarea triumfală în Ierusalim. Mântuitorul a mers direct la Templu și, împletind un bici de ștreanguri, a avut un comportament cum n-a mai avut vreodată. „A fost o atitudine firească, în apărarea sfințeniei Templului, a Casei lui Dumnezeu. Când L-au hulit pe El, când L-au judecat, când L-au persecutat, a răbdat, căci era vorba despre propria persoană. Dar când a fost vorba despre Casa lui Dumnezeu, a Tatălui, a avut acest comportament unic. A apărat majestatea, demnitatea și sacralitatea Casei lui Dumnezeu. Această atitudine au avut-o, apoi, Sfinții Apostoli; au avut-o toți Sfinții, toți oamenii mari și slujitorii sfinți și creștinii adevărați: au apărat numele lui Dumnezeu; L-au iubit și L-au apărat pe Hristos, și n-au permis să fie batjocorit.” Creștinismul, care a dăruit românilor și Europei întregi suflet și valori, este, de multe ori, desconsiderat și necinstit de dușmanii lui Hristos. Și, uneori, suntem lași, noi, creștinii. Nu-L apărăm pe Hristos. Ne sunt necinstite bisericile, profanate Răstignirile, disprețuite tradițiile, huliți Sfinții noștri, iar noi nu avem atitudine. „S-ar putea spune că Dumnezeu, fiind atotputernic, nu are nevoie să fie apărat de oameni; nu are nevoie nici Hristos, căci este Dumnezeu. Dar, pentru a arăta iubire și recunoștință față de Acela care S-a răstignit pentru noi, dăruindu-ne Învierea și viața veșnică, se cuvine să avem atitudine.”
Pericopa evanghelică are și un conținut profetico-eshatologic. Profeția este teologia viitorului, în timp ce Eshatologia este teologia sfârșitului istoriei. Iar Mântuitorul, de fapt, în această parabolă, face și o profeție. Pe de o parte, Își profețește propria moarte – știa că se apropie Răstignirea și știa că trebuie să bea acest pahar al suferinței, iar pe de altă parte îi avertizează pe cei din poporul lui Dumnezeu despre cele ce se vor întâmpla, dacă nu își vor schimba mentalitatea și atitudinea: se va lua de la ei Împărăția lui Dumnezeu. Actualizând, pentru noi îndemnul este de a rămâne tari în credință, de a apăra și de a chivernisi via noastră – viața și lumea – împreună cu Dumnezeu. Să ne apărăm poporul, să ne apărăm valorile. Să fim, așadar, creștini de atitudine.
Pentru realizările deosebite, părintelui paroh, preot iconom stavrofor Teodor Podină, i s-a decernat Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, iar părintele George Breaz a fost ridicat, de asemenea, la rangul de iconom stavrofor. Primarul municipiului Baia Mare a primit Medalia Omagială „Preot Nicolae Gherman”. Înalte distincții au fost acordate Consiliului și Comitetului Parohial. Din partea preoților și a credincioșilor din Ferneziu, Preasfințitul Părinte Iustin a primit o icoană bizantină a Sfintei Ana, mama Maicii Domnului.
Din umbra noii biserici, parohienii au ieșit în duminica plină de soare, purtând în sufletele lor mulțumirea unei ctitorii și a unei jertfe binecuvântate de Dumnezeu.
C. B. Roatiș