Share
În ultimele trei luni, 25 de persoane au fost internate la Spitalul Județean Baia Mare ca urmare a intoxicației cu ciuperci

În ultimele trei luni, 25 de persoane au fost internate la Spitalul Județean Baia Mare ca urmare a intoxicației cu ciuperci

În perioada 1 iunie – 4 septembrie, la nivelul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (SJUBM) au fost tratați cu succes, mai mulți pacienți – adulți și copii – după ce au suferit intoxicații acute cu ciuperci cu perioadă lungă sau scurtă de incubație.

În secția Medicină Internă a unității medicale au fost internați 25 de pacienți ca urmare a intoxicației cu ciuperci, informează medicul șef secție, dr. Adrian Popa. Din fericire, niciunul dintre pacienții internați nu au dezvoltat forme grave. Nu a fost înregistrat niciun deces.

În Secția Pediatrie a spitalului au fost internați 3 copii cu intoxicație acută cu ciuperci.

“Primele două cazuri au fost două adolescente cu formă ușoară de intoxicație acută cu ciuperci cu perioadă lungă de incubație, cu simptomatologie digestivă și modificări biologice minime. Al treilea caz a fost o fetiță în vârstă de 3 ani, cu intoxicație acută cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație, manifestată clinic prin somnolență. Toate cazurile au avut o evoluție favorabilă sub tratament”, a informat dr. Luciana Hotea, medic pediatru.

Potrivit medicului șef secție Pediatrie, dr. Lucian Bogdan – medic primar pediatru, Doctor în Științe Medicale, părinții trebuie să evite introducerea în alimentația copilului a ciupercilor din flora spontană. Din păcate, intoxicațiile cu ciuperci în general, dar mai ales la copil, pot avea urmări grave, în funcție de tipul de ciuperci consumate. De la simptome digestive ușoare, respectiv grețuri și vărsături, la modificări neuro-psihice, cum ar fi mișcările anormale, fasciculațiile musculare, parestezii, salivație excesivă, pupile dilatate și comportamente anormale, până la halucinații și delir, modificările clinice pot vira spre insuficiență renală, uneori ireversibilă sau, mai grav, insuficiența hepatică, sindrom hepato-renal și ulterior, deces.

“Aducem în atenția părinților și faptul că nu există antidot sau tratament specific, singurele tratamente în aceste cazuri fiind cele suportive, măsuri de terapie intensivă, inclusiv hemodializă, dializă hepatică sau plasmafereză, dar în cazurile severe rezultatele sunt modeste, cu final nefericit”, a precizat șeful secției Pediatrie, dr. Lucian Bogdan.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu