Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 10 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 13 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 16 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 17 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 17 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 19 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
Exclusiv: Rezultatele controalelor efectuate de Apele Române în Maramureș. Două primării sancționate din cauza salubrizării deficitare a cursurilor de apă (FOTO)
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au verificat modul în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor. Controalele au fost efectuate în luna august 2020, în județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.
Comisiile au verificat 191 de unități administrativ-teritoriale (U.A.T.-uri) din cele cinci județe arondate (36 – în județul Cluj, 73 – în județul Maramureș, 11 – în județul Satu Mare, 28 – în județul Bistrița-Năsăud și 43 – în județul Sălaj). Au fost încheiate Procese-verbale de constatare la toate U.A.T.-urile verificate, iar acolo unde s-au constatat neconformități s-a dispus reprezentanților legali remedierea acestora, respectiv îndepărtarea depozitelor de deșeuri.
„Reiterăm faptul că primăriile au obligaţia, ca pe raza localităților, să asigure măsuri corespunzătoare pentru conservarea şi protecţia mediului, întreţinerea cursurilor de apă şi prevenirea poluării accidentale a mediului şi implicit, a cursurilor de apă. Totodată, deşeurile depozitate în zona podurilor și a podețelor de către agenţii economici sau de către cetăţeni pot provoca inundații, prin obturarea secțiunii de scurgere a apei. Revenim la apelul adresat cetățenilor de a manifesta atenție mediului în care trăim. Păstrarea mediului curat și protejarea resurselor de apă stă în puterea și în responsabilitatea fiecăruia dintre noi: oameni, autorități și organizații”, a declarat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST.
În Maramureș, s-au constat neconformități pe raza următoarelor U.A.T. – uri: Ulmeni, Recea, Sălsig, Fărcașa, Bârsana, Călinești, Leordina, Moisei, Oncești, Poienile de sub Munte, Rona de Jos, Groșii Tiblesului și Vișeu de Jos, au arătat, pentru DirectMM.ro, oficialii ABAST. „Primăriile Ulmeni și Recea au fost sancționate contravențional, deoarece nu au îndeplinit măsurile trasate la controalele anterioare, vizând salubrizarea cursurilor de apă din arealul administrat”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Cristina Vădan.
„Măsurile dispuse către autorităţile administraţiei publice locale de pe raza localităţilor verificate au vizat eliminarea deşeurilor identificate şi a materialului lemnos, precum şi măsuri de prevenire a depozitării necontrolate de deşeuri (de exemplu: montarea/ suplimentarea numărului de plăcuțe avertizoare privind interdicția aruncării de deşeuri în zone aflate în apropierea cursurilor de apă şi în zona podurilor şi podețelor, monitorizarea permanentă a stării de salubritate a cursurilor de apă care străbat localitatea, notificarea proprietarilor terenurilor pe care au fost identificate deşeuri, în vederea eliminării acestora şi/sau privind îndepărtarea materialului lemnos din albie).
În perioada imediat următoare, primăriile unde au fost identificate disfuncționalități vor fi verificate din nou de către inspectorii instituției noastre”, a conchis purtătorul de cuvânt al ABAST.
C.Ț.