Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 3 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 10 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 12 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 16 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 18 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 19 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - 1 zi în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - 1 zi în urmă
Demers pentru salvarea arhitecturii maramureșene: 11 proiecte de casă, oferite gratuit în Planul de revitalizare a satului maramureșean
Într-o perioadă în care modernitatea este intens promovată, există pericolul să lăsăm în urmă autenticitatea și tradiția. Pentru că Maramureșul este o poartă către tradiție, Consiliul Județean Maramureș împreună cu Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest, au inițiat proiectul „Plan de revitalizare a satului maramureșean”, o extraordinară oportunitate de a pune în valoare patrimoniul cultural al Maramureșului și de a oferi opțiuni viabile care oferă condiții adecvate de locuire și care, în același timp, protejează identitatea și tradiția arhitecturală a acestei zone.
Prin urmare, cei care intenționează să își construiască o casă în mediul rural, au posibilitatea de a alege unul dintre cele 11 proiecte tehnice de casă realizate de arhitecți cu experiență.
Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, declară că proiectele sunt oferite în mod gratuit: „Încă de la venirea mea în structura de conducere a județului, mi-am propus implementarea unui proiect privind salvarea satului maramureșean autentic. Alături de colegii mei, am inițiat acest <<Plan de revitalizare a satului maramureșean>>. Pentru început, am organizat un concurs de soluții, în urma căruia am achiziționat 11 modele de case ce îmbină arhitectura tradițională cu cea modernă. Aceste proiecte sunt puse gratuit la dispoziția celor care vor să își realizeze o astfel de locuință”.
Un aport esențial pentru reușita realizării unor modele de locuință cu specific maramureșean, dar care nu fac rabat de la calitate și confort, îl are Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest. Reprezentantul Consiliului Județean Maramureș susține: „Proiectul este realizat în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest, care a furnizat ghidurile de arhitectură pentru încadrarea în specificul local. Acestea sunt foarte importante pentru că oferă celor ce vor să construiască, precum și celor cărora le pasă de viitorul satului maramureșean, liniile directoare de urmat pentru respectarea identității spațiului în care trăim. Pentru că atunci când construim, trebuie să avem în vedere faptul că viitoarea casă poate fi un reper pentru întreaga comunitate. Proiectul este unul pilot și privește localități din Maramureșul Istoric: de pe Valea Marei, Valea Izei și Valea Cosăului. Însă ne dorim să îl facem funcțional și pentru celelalte zone etnografice ale județului”.
Planul de revitalizare a satului maramureșean a fost lansat în 2017 cu scopul de a pune în lumina valoarea patrimoniului local și de a responsabiliza locuitorii din mediul rural cu privire la importanta conservării, protejării și valorificării arhitecturii tradiționale.
Pentru a stopa fenomenul de pervertire a tradiției maramureșene, proiectul de față a venit cu o alternativă demnă de luat în seamă pentru construirea unor case care se încadrează în specificul autentic maramureșean și care, odată construite, vor rămâne obiecte de patrimoniu. Cele 11 modele de case oferite gratuit au fost realizate de arhitecți cu experiență și deschidere pentru abordările specifice secolului al XXI-lea, ținând cont de resursele locale, de energiile regenerabile și de cunoașterea acumulată, legată de meșteșugurile și tehnica populară locală.
Câștigătoare ale concursului de arhitectură ,,Planul de revitalizare a satului maramureșean – Case tip pe Valea Marei, Valea Coașului și Valea Izei”, cele 6 proiecte pentru case mici și cele 5 proiecte pentru case mari, îmbină soluții variate de arhitectură și utilitate modernă, în vederea asigurării dezvoltării echilibrate, coerente și durabile ale teritoriului județului.
Proiectul vine în sprijinul doritorilor care vor să îmbine tradiția locală, bucurându-se și de confortul dat de materialele și tehnicile moderne de construcție, beneficiind gratuit de proiectul tehnic al locuinței alese și de o diminuare a cheltuielilor pentru faza D.T.A.C. și pentru autorizare.
Acesta este un prim-pas către revigorarea și punerea în valoare a arhitecturii maramureșene.
Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș vine cu o promisiune: „Nu ne vom opri aici. În primăvară, vom lansa proiectul „Adoptă o casă țărănească!”. Acesta vizează patrimoniul existent încă în județ, mai precis casele tradiționale maramureșene. După o evaluare complexă a caselor găsite în acest areal, vom propune câteva modele de reabilitare a acestor construcții vechi, chiar cu crearea anumitor facilități ce sunt necesare în secolul XXI. Ulterior, casele vor putea fi folosite în scop turistic, pentru atragerea vizitatorilor către acest loc atât de minunat precum este Maramureșul”.
Informații suplimentare despre cele 11 modele de locuințe cu specific maramureșean, puse la dispoziție de Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest, puteți găsi pe site-ul Consiliului Județean Maramureș.