Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 26 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Ce reprezintă mai bine Maramureșul: spiritualitatea sau spirtualitatea?
Pe drept cuvânt, revine obsesiv întrebarea „ce reprezintă cel mai bine Maramureșul?”. E și provocarea pe care a lansat-o pe facebook Ionuț Pintea. Din sondajul virtual – fără eșantionare reprezentativă – selectăm o serie de răspunsuri. La loc de frunte e poarta maramureșeană – pe care Vasile Vlașin o plasează „indiscutabil” pe primul loc, fiindcă e „unică”. Bisericile de lemn sunt des invocate, dar și mocănița de pe Vaser, Memorialul Durerii de la Sighet, Mănăstirea Rohia, Săpânța, clopul, cetera, fetele etc. Două propuneri de reprezentativitate sunt mai originale: una e fanfara Baia Mare, propusă chiar de dirijorul ei, Florian Mătăsaru. A doua propunere e un adevărat clasamentul alcătuit de Gheorghe Gligan, pe care îl redăm integral: „Furturile din bani publici (locul I); furturile de lemne (locul II); evaziunea fiscală (locul III). Și ar mai fi, la nivelul județului,… scenele lui Dăncuș la toate primăriile”.
Dar, spiritualitatea maramureșeană a fost învinsă de spirtualitatea ei: horinca (inclusiv cu varianta palincă) a fost cea mai … gustată și invocată reprezentantă pentru Maramureș.