Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 9 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 12 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 15 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 16 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 16 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 18 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 19 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
Continuă tradiția: proiecte tehnice gratuite pentru case moderne în stil tradițional maramureșean
În ultimele decenii, Maramureșul a fost subiectul unor modificări legate de schimbările sociale, economice și administrative, fiind într-o perioadă de adaptare continuă la noile tendințe ale vremii.
Deoarece există o direcție clară către un stil arhitectural modern, a devenit o prioritate conservarea și protejarea arhitecturii tradiționale din Maramureș. În acest context, Consiliul Județean Maramureș împreună cu Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest, a lansat Planul de revitalizare a satului maramureșean. Și pentru ca acest demers să aibă efecte reale în județ, în 2017 s-a organizat un concurs de arhitectură („Planul de revitalizare a satului maramureșean – Case tip pe Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei”). În urma acestuia s-a realizat un catalog cu cele 11 proiecte de case câștigătoare (cu specific tradițional maramureșean) care sunt puse la dispoziția persoanelor interesate de construirea unei locuințe sau agro-pensiuni.
George Lazăr, arhitectul șef al Consiliului Județean Maramureș, afirmă că: „Ideea acestor proiecte de case a venit având în vedere mai multe considerente. Am intenționat să întindem o mână oamenilor din județul Maramureș oferind niște proiecte de locuințe de calitate, concepute în specificul local al Maramureșului dar cu tot confortul secolului 21. Sunt prevăzute toate utilitățile: apă, canalizare, gaz, curent electric. Pot fi, de asemenea, amplasate panouri fotovoltaice sau panouri solare. De altfel, acesta a fost unul din punctele cerute prin tema concursului în urma căruia au fost selectate proiectele. Proiectele sunt împărțite în două categorii de dimensiuni: case mai mici sub 150mp și proiecte de case mai mari, de peste 150 de mp, care pot fi folosite atât ca locuințe cât și ca pensiuni agroturistice.”
Pentru că în ultima vreme, un număr tot mai mare de case tradiționale sunt demolate, pentru a fi înlocuite cu locuințe construite după modele preluate din alte zone sau țări, proiectul de față oferă modele, opțiuni viabile și sprijin celor care doresc să își construiască o casă sau o viitoare agro-pensiune într-o localitate situată în zona istorică a județului.
Arhitectul șef al județului impulsionează oamenii să opteze pentru unul dintre cele 11 modele de case în stil tradițional, realizate de arhitecți cu experiență și autoritate în domeniu: „Noi le oferim oamenilor proiectul casei în mod gratuit, urmând ca ei să suporte doar cheltuielile pentru studiile specifice: studiu geotehnic, ridicare topografică, plata taxelor, avizelor și proiectul de adaptare la teren a construcției. Pe lângă faptul ca aceste costuri sunt foarte reduse în comparație cu prețul pieței și cu calitatea proiectelor selectate, au și avantajul de a înjumătăți timpul de proiectare și autorizare.”
Marele avantaj al celor 11 modele de case propuse este acela că au un aspect impregnat de linia arhitecturii tradiționale, fiind dotate cu toate facilitățile și utilitățile existente în prezent. Mai mult, datorită faptului că proiectele tehnice propuse în cadrul Planului de revitalizare a satului maramureșean sunt gratuite, beneficiarii vor avea cheltuieli mai mici și vor putea să demareze lucrările propriu-zise de construcție într-un timp mult mai scurt.
George Lazăr completează: „Proiectele sunt gata făcute, singurele documentații ce trebuie realizate sunt cele pentru fiecare teren în parte, pentru că avem de a face atât cu terenuri în pantă cât și cu terenuri plane și cu diferite orientări, astfel că proiectul trebuie adaptat la situația din teren”.
Planul de revitalizare a satului maramureșean este un pas important pentru păstrarea, pe cât posibil a autenticității și tradiției bine-cunoscute a acestei zone și pentru imprimarea unei noi tendințe arhitecturale prin readucerea la viață a elementelor tradiționale ale satului arhaic.
Acest proiect este menit să continue și să determine o schimbare, prin realizarea a cât mai multe case cu specific local la nivelul Maramureșului. Prin urmare, cei care doresc să își construiască o locuință sau agro-pensiune ce respectă stilul autentic, fără a renunța la avantajele arhitecturale moderne, sunt invitați să opteze pentru unul dintre cele 11 proiecte de casă de calitate.
Însă, acest demers nu își are finalitatea în oferirea gratuită a acestor 11 modele de casă. Consiliul Județean Maramureș intenționează să extindă proiectul și pentru celelalte zone etnografice ale Maramureșului. Scopul este realizarea a cât mai multe case cu specific local și, în final, conservarea, protejarea și valorificarea arhitecturii tradiționale din Maramureș, în contextul unei dezvoltări echilibrate și durabile a identității și specificului maramureșean, admirate de oamenii de pretutindeni.
Informații suplimentare despre cele 11 modele de locuințe cu specific maramureșean, puse la dispoziție de Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest, puteți găsi pe site-ul Consiliului Județean Maramureș.