Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 6 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 7 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 10 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 12 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 14 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 16 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 16 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 17 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 17 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 18 ore în urmă
Au început protestele!: Grevă japoneză în sistemul sanitar din Maramureș. „Lucrătorii din Sănătate sunt epuizați”. Lista completă a revendicărilor (FOTO)
Membrii Sanitas Maramureș au declanșat, azi, 7 octombrie, greva japoneză. Forma de protest nu presupune întreruperea activității, însă este un mare semnal de alarmă acum în plină pandemie. Salariații din sistemul sanitar spun că autoritățile sunt indiferente la solicitările lor, în ciuda faptului că ei își desfășoară activitatea cu decență.
„Anual, a 7-a zi a lunii octombrie este dedicată muncii decente. Conceptul presupune remuneraţie corectă, securitate în timpul serviciului, oportunităţi de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, participare activă în luarea de decizii şi – nu în ultimul rând – egalitate de şanse între bărbaţi şi femei. Organizaţia Internaţională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiţie esenţială pentru reducerea sărăciei şi o dezvoltare durabilă şi echitabilă”, au arătat reprezentanții Federației Sanitas.
În acest context, astăzi, 7 octombrie 2020, sindicaliștii spun că au fost nevoiți să declanșeze ”greva japoneză” pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că „salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației aceste țări, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizați fizic și psihic, sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a ”răsplăților financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât acești salariați sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar”, au arătat reprezentanții Federației Sanitas.
În fapt, salariații din Sănătate, Asistență Socială, Direcțiile de Sănătate Publică, Unitățile de Asistență Medico-Socială, Serviciile de Ambulanță, Medicina Școlară protestează „începând de astăzi, decent, fără întreruperea activității, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienții, așteptându-se ca autoritățile române să îi trateze cu aceeași decență și, măcar în al doisprezecelea ceas, să înțeleagă că trebuie să respecte legea, respectându-le toate drepturile: cele de natură salarială, cele de protecție la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacității de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariați din același tip de unități și cu același tip de activitate!”, au mai arătat reprezentanții Federației Sanitas.
Așadar, încă de la primele ore ale dimineții, a început greva japoneză în mai multe unități sanitare din Maramureș, cum ar fi, spre exemplu, conform reprezentanților Sanitas Maramureș, Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” din Baia Mare, Spitalul de Psihiatrie din Cavnic sau Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș. „În Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Dr.Nicolae Rusdea” Baia Mare a început în semn de protest greva japoneză. Dorim să atragem atenția guvernanților noștri că pandemie nu a trecut, lucrătorii din Sănătate sunt epuizați, ar fi cazul să modifice normativul de personal și să-și țină promisiunile de la început în ceea pe privește salarizarea”, a scris, pe o rețea de socializare, Irina Cornea, asistent medical la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare.
# Iată lista revendicărilor!
1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.
2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.
4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.
C.Ț.