Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 8 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 8 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 12 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 17 ore în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 18 ore în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 18 ore în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 1 zi în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 1 zi în urmă
Maramureș: Continuă lucrările la Runcu! ”Finalizarea sa ar echivala cu realizarea celui mai mare baraj construit vreodată în România după 1989”, a arătat directorul ANAR (FOTO)
Administrația Națională ”Apele Române” continuă lucrările la acumularea Runcu din județul Maramureș, prin Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa. În cadrul rectificării bugetare din acest an, valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiții Runcu a fost majorată la 15 milioane de lei, au arătat autoritățile.
”Această valoare reprezintă 30% din valoarea totală a fondurilor alocate pentru continuarea lucrărilor strategice de infrastructură în domeniul managementului inundațiilor”, a declarat Ervin Molnar, director general ANAR.
Această sumă va fi folosită pentru realizarea următoarelor lucrări:
voal de etanșare, pe o lungime de 5.500 de metri;
consolidări și protecție de versanți, pe o suprafață de 150 de metri pătrați;
betonare plintă, însumând materiale cu un volum de 60 de metri cubi;
umpluturi în corpul barajului, însumând un volum de 11.000 de metri cubi.
Barajul Runcu este o lucrare hidrotehnică de amploare, de o complexitate aparte, unică în România, realizată în cea mai mare parte din fonduri rambursabile, a cărei valoare totală de investiții este de 460 de milioane de lei. Până în prezent, au fost alocate fonduri în valoare de peste 300 de milioane de lei.
Odată finalizat, barajul Runcu va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a zonelor Baia Mare și Baia Sprie. În același timp, va deveni principala sursă de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat pentru aproape 20 de localități situate de-a lungul celor patru râuri (Iza, Mara, Vișeu și Tisa), inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. În plus, va crește gradul de apărare în caz de inundații a populației și a obiectivelor socio-economice, situate pe râurile Mara şi Iza. De asemenea, acumularea Runcu va avea utilitate energetică.
În concluzie, această lucrare va avea beneficii majore, atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonei. După recepția lucrării, acumularea Runcu va fi exploatată în condiții de siguranță de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.
Barajul Runcu este situat pe locul 19, ca înălțime, în clasamentul celor 247 de baraje înscrise în Registrul Român al Marilor Baraje. ”Finalizarea acestei lucrări ar echivala cu realizarea celui mai mare baraj construit vreodată în România după 1989”, a mai explicat Ervin Molnar, director general ANAR.
DirectMM.ro