O nouă performanță pentru lucacistul Victor Dragoș – medalie de aur și premiul III la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele IX-XII - 2 ore în urmă
Înfrângere pentru Minaur, care a ratat șansa de a urca pe podium - 4 ore în urmă
Acțiune de salvare în Munții Maramureșului - 5 ore în urmă
Copii la concurs de preparat cozonaci - 5 ore în urmă
Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 10 ore în urmă
Alin-Sebastian Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB, va susține conferința „Cui i-e frică de Sfântul Augustin?”, la Centrul Universitar Nord Baia Mare - 11 ore în urmă
S-a lăsat cu amenzi într-un local de noapte care a vândut alcool minorilor - 12 ore în urmă
La Seini s-a desfășurat seminarul de pregătire profesională continuă cu tema ”Evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat” - 12 ore în urmă
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace se sărbătorește pe 6 aprilie - 13 ore în urmă
Andrei Rațiu, desemnat ”Tricolorul lunii martie” - 14 ore în urmă
Băimăreanul Traian Rareș Tuș – aur la ediția din pandemie a Competiției Mondiale de Astronomie și Astrofizică 2020
Vineri a avut loc festivitatea de premiere a Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA), ca formă adaptată contextului pandemiei COVID-19 pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA), desfășurată în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020.
Pe baza acordului Comitetului Internațional al IOAA – ce organizează această competiție internațională – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost desemnată drept selecționer al reprezentativei României care să participe la etapa internațională a acestui concurs. Selecția s-a realizat în urma evaluării portofoliilor elevilor, pe baza unor criterii și grile care au ținut seama atât de rezultatele obținute la olimpiada județeană de anul acesta (februarie 2020), cât și de rezultatele obținute anul trecut la olimpiada națioanală și internațională.
Selecția lotului Romaniei a fost coordonată de lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul departamentului Observator Astronomic de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
În perioada 25–27 septembrie, s-au desfășurat probele individuale ale acestei competiții, la care au participat primii 10 elevi calificați în ordinea descrescătoare a punctajului. În total, a fost vorba de aproape 300 de concurenți din 40 de țări de pe toate continentele lumii.
Elevii au avut de susținut trei probe: cea teoretică, proba de analiza datelor și proba observațională. Prin comparație cu olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică din anii precedenți, proba teoretică a acestei ediții a fost deosebit de dificilă. Pe durata probelor, elevii au fost înregistrați video și, totodată, monitorizați de profesori din alte țări.
”Pandemie” de medalii pentru România, aur și pentru Baia Mare
Vineri, 23 octombrie a avut loc festivitatea de premiere, la care echipa României a tot revenit pe podium, realizând o performanță deosebită: trei medalii de aur, patru de argint, una de bronz, dar și două mențiuni de onoare.
Printre medaliații cu aur s-a numărat și băimăreanul Traian Rareș Tuș, elev în clasa a X-a a Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Trebuie precizat că, la precedentele două ediții ale Olimpiadei Internaționale de Astronomie, Traian Tuș – pe atunci mezinul reprezentativei României – obținuse medalii de argint.
Acest rezultat reprezintă o încununare a unei munci constante și asidue, derulată sub îndrumarea unei echipe de profesori deosebiți. Traian Tuș este pregătit la astronomie de către prof. Lucian Stoian (de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare), care s-a numărat printre cei patru team-leaders ai României la această competiții, iar la fizică – de către prof. Petrică Plitan (de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare).
L.C H.