Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 31 minute în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 1 oră în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 1 oră în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 14 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 14 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 15 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 15 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
Casa-școală din Giulești, una dintre căsuțele deosebite ale Muzeului Satului din Baia Mare (FOTO)
Căsuțele din cadrul Muzeului Satului din Baia Mare sunt atât de frumoase și ascund povești interesante.
Reprezentanții instituției de cultură vă invită să poposiți virtual într-o căsuță mai deosebită – Casa școală din Giulești.
Potrivit inscripției de pe meștergrindă, casa este datată în anul 1794 și a funcționat ca școală în localitatea Giulești, din Țara Maramureșului Voievodal.
Casa-școală, construcție de interes public, a fost ridicată din banii unui membru al comunităţii, iar apoi a fost donată de acesta pentru a fi folosită ca locuinţă pentru învăţător.
La început, dascălii foloseau locuinţa şi drept şcoală, deoarece numărul copiilor era destul de redus. Plata acestora o făceau părinţii, în special în produse. Casa-şcoală din Giuleşti a aparţinut familiei Roman, iar după înfiinţarea şcolilor de stat, construcţia a fost folosită ca locuinţă pentru anumite perioade de timp.
În anul 1977, construcţia a fost adusă în muzeu, păstrându-i-se destinația inițială de casă-școală. Interiorul locuinţei a fost organizat astfel încât să sublinieze dubla sa calitate, de casă a dascălului şi şcoală pentru copiii satului.
Construcţia se înscrie în rândul celor cu două încăperi: casă şi tindă. Casa este ridicată pe o fundaţie de piatră cu liant de pământ, peste care sunt aşezate tălpile din lemn de stejar, fasonat pe patru feţe cu barda şi încheiat la colţuri în “cheutori drepte”. Peste tălpi, până la jumătatea pereţilor, grinzile sunt tot din stejar şi fasonate pe patru feţe, apoi grinzile folosite sunt din brad sub formă de bârne rotunde.
Pe toată faţada, casa are prispă cu stâlpi ce se leagă de cunună prin chituşi ornamentaţi prin sculptare cu barda şi formează minunate arce de cerc. Acoperişul în patru ape este confecţionat din corni rotunzi de brad şi are învelitoarea din draniţă de brad, bătută la două rânduri, informează muzeograf Gabriela Filip.
One Trackback for this Post.
[…] Casa-școală din Giulești, una dintre căsuțele deosebite ale Muzeului Satului din Baia Mare. […]