181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 5 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 6 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 10 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 10 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 1 zi în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 zi în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Raed Arafat explică noile restricții. De ce a fost limitată circulația pe timp de noapte și de ce se închid magazinele la ora 21.00
România intră în carantină parțială, de luni, 9 noiembrie. După ora 23.00 se poate ieși din casă doar cu declarație pe propria răspundere, școlile trec în regim online, magazinele se închid mai devreme, iar masca sanitară devine obligatorie peste tot în România, în spațiile deschise. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat într-o conferință de presă de ce au fost luate aceste măsuri.
„Va depinde de implicarea fiecăruia dintre noi, fiecare poate prin gesturi simple să ajute și să fie parte din acest efort major pentru a limita impactul virusului”, a spus Arafat.
El a precizat că măsura cea mai eficientă este purtarea măștii în spațiile deschise, indiferent de incidența cazurilor de coronavirus într-o anumită localitate.
„Este poate măsura ca reva duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului, dacă e respectată, a spus el.
Arafat a spus că propunerea ca magazinele să se închidă la ora 21.00 a fost luată pentru limitarea mobilității și contactelor și pentru reducerea riscului de răspândire a cazurilor de COVID-19.
Program normal vor avea în continuare companiile care fac livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.
Secretarul de stat a explicat și de ce a fost limitată deplasarea între orele 23.00 și 05.00.
„Este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează, se vizitează, fac petreceri, inclusiv poate afară. Sunt studii făcute și în alte state care arată că există impact, mai multe țări au luat aceasp măsură”, a spus el.
Arafat a spus că nu se poate limita numărul de persoane care merg în vizită, pentru că nu pot fi controlate locuințele oamenilor, dar a făcut un apel la români să fie precauți și să respecte măsurile sanitare.
Din același motiv, limitarea contactelor și a mobilității, sunt interzise petrecerile și evenimentele private, atât în interior, cât și în spații deschise.
O altă măsură decisă de CNSU a fost decalarea programului în companiile cu cel puțin 50 de angajați, pentru a reduce impactul asupra transportului public, care poate fi una dintre sursele de răspândire a virusului, când se creează aglomerație.
O altă decizie este posibilitatea ca prin ordin de ministru să se suspende activitățile școlare care prevăd prezența fizică și continuarea cursurilor online. Totuși, creșele și after school-urile rămân deschise, a spus Arafat.
Arafat a explicat și de ce a fost luată decizia închiderii piețelor aflate în spații închise, dar mallurile nu se închid: în piețe regulile nu sunt întotdeauna respectate și oamenii plătesc cu bani cash, lucruri care contribuie la răspândirea virusului.
El a adăugat că măsurile au fost luate pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a avea un impact semnificativ. Peste o lună, situația va fi evaluată din nou și se va decide atunci ce măsuri rămân în vigoare.
Sursa – digi24.ro