Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 8 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 8 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 11 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 13 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 16 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 17 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 17 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 18 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 18 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 19 ore în urmă
„Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”: Lăcașurile de cult sunt promovate pe un nou website
Bisericile vechi de lemn ale Maramureșului istoric au un website nou numai al lor – www.maramures.culturamm.ro – realizat în cadrul proiectului „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul a demarat în 1 iulie 2020 și a fost implementat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, alături de opt parteneri: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Facultatea de Litere Baia Mare, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Asociația Valea Verde, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.
32 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din Țara Maramureșului au fost „personajele” principale ale acestui proiect, fiind vizitate, cercetate, fotografiate, (unele) filmate, pentru fiecare dintre aceste monumente realizându-se tururi virtuale cu 4-7 „puncte de staţie”, concretizate în 162 de panorame imersive.
Acum, la final de proiect, materialele adunate pot fi văzute prin intermediul portalului www.culturamm.ro, în secțiunea dedicată Țării Maramureșului. Această secțiune îmbogățește colecțiile de biserici care au fost protagonistele unor proiecte similare derulate în anii precedenți, tot din inițiativa CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș și co-finanțate, și ele, de Administrația Fondului Cultural Național: Biserici de lemn din Țara Lăpușului. Tururi Virtuale (2018) și Biserici din Țara Chioarului. Tururi Virtuale (2019)
La ce folosesc tururile virtuale?
Turul virtual este un instrument care îți permite să te plimbi online, interactiv, printr-un spațiu (în cazul de față, o biserică maramureșeană), alegându-ți unghiul și direcția de vizionare și având la îndemână doar un calculator/telefon și conexiune la internet, fără să instalezi aplicații sau programe suplimentare. Dincolo de componenta de promovare turistică, turul virtual poate fi un important instrument educațional, noile generații, puternic tehnologizate, fiind mult mai atrase de resursele interactive decât de modalitățile clasice de predare. Este și un util instrument de studiu, pasionații de arhitectură maramureșeană putând, prin intermediul acestor tururi virtuale, să analizeze anumite detalii ale bisericilor de lemn fără să se deplaseze la fiecare în parte. Nu în ultimul rând, așa cum s-a putut vedea, tururile virtuale sunt utile în contextul cu care ne-am confruntat anul acesta, cel al pandemiei de coronavirus. Mulți oameni și-au anulat călătoriile, internetul devenind o alternativă pentru o mulțime de activități, inclusiv pentru vizitarea de obiective turistice. „Proiectul a fost conceput când o asemenea situație era greu de imaginat, însă iată că acum, putem să îi aflăm o utilitate nouă, de aceea am și numit, la un moment dat, aceste tururi: „tururi virtuale pentru vremuri actuale”. (Rada Pavel – CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș, coordonator proiect)
Celor care au emoții legate de faptul că asemenea tururi ar putea descuraja vizitatorii de a mai vedea bisericile „pe viu”, le spunem că nu au motive de neliniște, calitatea unei călătorii online va fi întotdeauna limitată de mijloacele tehnice iar un tur virtual nu poate substitui emoția unui tur real.
Parteneriat pentru patrimoniul cultural
O componentă importantă a acestui proiect a fost crearea unui parteneriat, în vederea cercetării inter-disciplinare a bisericilor-monument din Țara Maramureșului. Pentru munca de documentare, s-au folosit informații din arhive, studii și articole scrise de specialiști consacrați în domeniile istoriei, artei și arhitecturii maramureșene, precum și expertiza celor nouă parteneri din proiect: instituții și organizații cu activitate în domeniul conservării patrimoniului cultural, al etnografiei, al arhitecturii, al educației, al dezvoltării durabile și promovării turistice. Rezultatele se pot vedea în secțiunea Biserici de lemn a website-ului, sub forma unor descrieri narative, însoțite de imagini actuale și de arhivă. Sursele bibliografice deosebit de valoroase, care au servit documentării, sunt menționate pe fiecare pagină dedicată, în parte, tuturor celor 32 de biserici cercetate.
Componenta tradițională a promovării
„Pentru a face vizibil proiectul, ne vom folosi și de mijloace mai tradiționale de promovare, niște mici tipărituri pe care am început deja să le distribuim centrelor de informare turistică și parohiilor din județ și care sperăm să ajungă la vizitatori odată ce vremurile vor fi din nou generoase cu turismul.
Însă și tipăriturile, așa tradiționale cum sunt, au pe ele inserat un cod QR care scanat, duce tot la website-ul www.maramures.culturamm.ro.
2020 nu a fost un an ușor pentru nimeni. Am avut emoții că din cauza restricțiilor generate de pandemie, nu vom putea să facem toate deplasările în teren planificate. Până la urmă, am reușit să ducem proiectul la bun sfârșit. Am sacrificat doar conferința de final de proiect, care ar fi trebuit să aibă loc în luna noiembrie”, informează Rada Pavel – coordonator proiect.
Ce va urma
„Am vrea să continuăm acest periplu al promovării bisericilor din patrimoniul cultural al Maramureșului cu Zona Codrului, este singura zonă etnografică a județului ale cărei biserici nu au fost încă incluse în suita noastră de proiecte co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național. De asemenea, am dori să ne sprijinim, în viitor, o cercetare mai aprofundată a acestor obiective și să ne implicăm inclusiv în proiecte care urmăresc datarea dendrocronologică a bisericilor care nu beneficiază încă de o datare certă”, spune Ștefan Mariș – manager CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș.
Până atunci, cert este că s-a lansat un website nou dedicat bisericilor din Țara Maramureșului. Puteți să îl vizitați accesând www.maramures.culturamm.ro.