Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 1 oră în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 2 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 16 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 16 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 zi în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 1 zi în urmă
Dragomireşti a fost declarat „oraş martir” al luptei anticomuniste
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care localitatea Dragomireşti din judeţul Maramureş a fost declarat „oraş martir” al luptei anticomuniste, potrivit basilica.ro.
Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, în data de 23 aprilie, Camera Deputaţilor a votat decizional pe 20 octombrie.
„În semn de omagiu adus membrilor grupului de rezistenţă anticomunistă din Munţii Ţibleşului şi ca o alinare pentru urmaşii celor care au luptat împotriva regimului comunist ateu, oraşul Dragomireşti, judeţul Maramureş, se declară «Oraş-martir» al luptei anticomuniste”, prevede legea promulgată de şeful statului.
Măsurile luate împotriva grupului de rezistenţă au fost dure, fiind arestate peste 150 de persoane din Dragomireşti. Au urmat chinuri şi ani grei de temniţă pentru cei care s-au opus regimului comunist.
Printre victime s-a aflat şi Chiş Ion, student la Teologie Ortodoxă.
În proiectul de lege se face referire şi la „preţul suprem” plătit de Mănăstirea Ortodoxă din Dragomireşti situată în Valea Prihodiştii, care a fost „incendiată de trupele de securitate deghizate în ţărani cu straie de iama de pe Valea Mara, (complet diferite de straiele ţărăneşti din Dragomireşti) în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1949”.
„Din cenuşă a fost recuperată doar o cădelniţă şi Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, aceste doua relicve stând la baza reconstruirii în acest moment a Mănăstirii Sf Ilie de la Dragomireşti”, mai scrie basilica.ro.