Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 14 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 15 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 15 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 16 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 19 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
Patriarhul explică cum ne putem pregăti duhovniceşte în timpul postului având ca model pe Maica Domnului
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat, în predica rostită sâmbătă la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale, cum ne putem pregăti pentru sărbătoarea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos având ca model pe Fecioara Maria, scrie basilica.ro.
„Maica Domnului ne îndeamnă ca în această perioadă să ne curăţim de păcate prin spovedanie, prin multă rugăciune, prin citirea Sfintelor Scripturi şi a vieţilor sfinţilor, prin multă nevoinţă duhovnicească, dar şi prin multă milostenie”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României a precizat că atunci când nu putem face milostenie materială, trebuie să dăruim duhovniceşte.
„Să facem milostenie spirituală, să ne rugăm pentru cei bolnavi, pentru cei necăjiţi, pentru cei singuri, întristaţi şi îndoliaţi, mai ales acum în timp de pandemie când sunt o mulţime de oameni bolnavi, suferinzi, unii cu teamă de boală, alţii cu teamă de moarte”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că trebuie să dăm dovadă de altruism şi în rugăciune.
„Este mare nevoie”, a spus Preafericirea Sa, „să ne rugăm nu doar pentru noi înşine, ci şi pentru toţi care nu se mai pot ruga sau care au nevoie de rugăciunea, de ajutorul nostru”.
Pentru toată perioada postului, Patriarhul Daniel a reiterat faptul că Maica Domnului este un model „pentru fiecare creştin care trebuie să se pregătească a primi pe Hristos în sufletul său”. El a explicat de ce sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică a fost rânduită în postul Crăciunului.
Sărbătoarea aminteşte de faptul că pentru a naşte pe Hristos, Maica Domnului s-a pregătit duhovniceşte încă din copilărie, de la vârsta de trei ani.
Ca atare, ideea de pregătire, de înduhovnicire pentru a primi o mare binecuvântare a făcut ca Intrarea Maicii Domnului în Biserică să fie un model de pregătire pentru creştini să poată primi duhovniceşte pe pruncul Iisus care Se naşte în peştera Betleemului, să se poate naşte şi în peştera sufletului nostru, care prin păcat se întunecă şi se răceşte în iubirea sa faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.
Însă, prin post, rugăciune, nevoinţe, prin spovedanie şi împărtăşire mai deasă devine un loc luminos şi cald pentru primirea pruncului Iisus.
În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat de ce preotul Zaharia a dus-o pe Fecioara Maria în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde arhiereul intra o singură dată pe an.
„Această faptă nu era una obişnuită, nimeni nu a fost dus în Sfânta Sfintelor pentru binecuvântare, dar Duhul Sfânt l-a îndemnat pe preotul Zaharia să o ducă pe Fecioara Maria pentru că ea va deveni chivot, va deveni ea însăşi templu al lui Hristos, al Fiului Veşnic al lui Dumnezeu care Se va zămisli şi Se va naşte prin lucrarea Sfântului Duh din ea. De aceea, Maica Domnului este numită în cărţile noastre de slujbă chivot sfinţit şi rai cuvântător”.
În Sfânta Sfintelor se afla, înainte de robia babilonică, Chivotul legii care cuprindea: Toiagul lui Aaron, Tablele Legii şi o năstrapă cu mană cerească, potrivit basilica.ro.