Percheziție la Moisei: Bărbat reținut pentru braconaj și uciderea unui câine - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să-ți reprogramezi mintea pentru a trăi mai bine? - 14 ore în urmă
La Târgu Lăpuș: Festivalul „Poeziei Populare de Dragoste” ajunge la cea de-a V-a ediție - 16 ore în urmă
Salvamont Maramureș în presa franceză - 16 ore în urmă
La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira două engolpioane din colecția Justinian Arhiepiscopul - 19 ore în urmă
Idealitate - 19 ore în urmă
Executare silită la primăria Șieu - 19 ore în urmă
Un nou vaccin nazal împotriva Covid-19 intră în teste - 19 ore în urmă
Pinocchio își sărbătorește aniversarea pe 7 februarie - 19 ore în urmă
Desculț și înghețat, salvat după o operațiune dramatică - 19 ore în urmă
Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, anunț despre redeschiderea școlilor: Niciun scenariu nu este exclus
Nu excludem niciun scenariu în ceea ce privește redeschiderea școlilor, orice scenariu – inclusiv o deschidere zonală a învățământului în forma sa fizică, față în față, a declarat luni seara, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
„Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o deschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de şcolarizare, nu excludem absolut nimic. Însă, fiind vorba despre sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă cu acest subiect”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.
El a spus că a avut luni discuții cu mai mulți reprezentanți din domeniu și au fost stabilite mai multe criterii pentru luarea unei decizii referitoare la școli: evoluția situației epidemiologice după vacanța de iarnă, modul în care se desfășoară campania de vaccinare, situația cu elevii care nu au încă acces la educație online și modul în care vor proceda și alte state.
O decizie în privința școlilor va fi anunțată în orice caz, după jumătatea lunii ianuarie, în condițiile în care termenul pentru evaluarea situației epidemiologice a fost stabilit pentru 15 ianuarie. Este posbil să se deschidă școlile fizic în acele regiuni unde rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire este mică, a confirmat ministrul educației.
Analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei cu competență în domeniu: Ministerul Sănătății, cei responsabili de vaccinare, cei de la Situații de Urgență și Ministerul Educației, a punctat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a cerut o situație cu personalul din învățământ dispus să se vaccineze
În plus, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că a cerut inspectoratelor școlare și universităților o situație în legătură cu disponibilitatea de vaccinare a personalului care lucrează în învățământ, care ar putea fi inclus în etapa a doua a vaccinării, după cum declara la Digi24, luni seara, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Școlile nu se vor redeschide fizic la 11 ianuarie, data programată în calendarul anului școlar, spunea ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, zilele trecute. El argumenta că este prea devreme, 11 ianuarie fiind termenul stabilit cu multe luni în urmă. El a precizat că își dorește ca elevii să revină în bănci cât mai repede posibil, în măsura în care situația epidemiologică o va permite. În aceste condiții, 8 februarie a fost vehiculată ca dată posibilă pentru reînceperea cursurilor fizic, în școli.
Elevii sunt în vacanţa de iarnă până în data de 11 ianuarie, când vor relua cursurile online, dar în 30 ianuarie intră din nou în vacanţa intersemestrială, care durează o săptămână, până în 8 februarie.
Redeschiderea școlilor este o decizie riscantă, în condițiile în care, pe de o parte, există o mare reticență privind vaccinarea în rândul profesorilor, iar pe de altă parte, apar mutații ale virusului care fac mai vulnerabili la infecții copiii, iar aceștia pot transmite mai departe virusul către membrii familiei, declara zilele trecute, la Digi24, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.
Sursa – digi24.ro