Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 8 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 10 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 10 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 11 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 11 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 15 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
Pericol la marginea Băii Mari: Doi bebeluși de pe Pirită au murit la interval de numai câteva zile. În total, 130 copii trăiesc în condiții jalnice
Situație ciudată în zona Pirită, situată la marginea municipiului Baia Mare. În dimineața de Bobotează a mai murit un bebeluș. Este cel de-al doilea astfel de caz de la începutul anului.
Primul caz s-a înregistrat în data de 2 ianuarie (Vezi AICI!). După încă patru zile, a avut loc încă o tragedie similară. Polițiștii au demarat o anchetă și în această situație.
„Miercuri, 6 ianuarie, orele 10.15, polițiștii din Baia Mare au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că o tânără și-a găsit propriul fiu decedat. La fața locului polițiștii au identificat apelanta și victima, un bebeluș de 3 luni. În urma examinării exterioare a cadavrului nu au fost observate urme vizibile de violență. Cadavrul minorului a fost transportat la spital în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă”, a declarat Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.
Ca urmare, alți șapte micuți au ajuns la spital cu simptome specifice de răceală. În acest context, Claudia Costea, fondatoarea Asociației Pirita Children, a lansat un semnal de alarmă. „Azi dimineață (n.red. – miercuri), a mai murit un băiețel pe Pirita. Avea 3 luni și jumătate, părinți minori. Mama fara acte, tatăl nerecunoscut. Totuși a fost lăsat din spital acasă, deși bunica maternă (singura care putea legal sa-si asume responsabilitatea) e închisă. Din toate motivele de mai sus, copilul va avea mai întâi un certificat de deces, iar apoi unul de naștere. Înmormântarea lui Adonis, celălalt bebeluș decedat ( 7 luni) a fost parte dintr-un coșmar, ca și probabil viața lui. Mama, care săvârșește o pedeapsa pentru furt, a fost condusă la cimitir de trei echipaje de poliție. Avea cătușe și nu a avut voie sa se apropie de ceilalți doi copii (8 și 9 ani). Asta, in timp ce protecția copilului sau asistenta sociala, au lipsit. Tatăl a avut nevoie de ajutor cu tot ce a însemnat înmormântarea copilului lui, pentru că retardul social în care trăiește, este o condamnare la neputință. Anul trecut, tot în ianuarie, au mai murit doi copii sub un an. Și dacă ar fi sa fac o listă, din ce povestesc oamenii, din fiecare familie a murit, de-a lungul timpului, cate un copil – in unele chiar doi. Toți, in primii ani de viață. Tot ce s-a întâmplat în zilele care au trecut, e un iad. Unul dintre copii a zis azi că „poate o sa ne duca diavolul pe toți”. S-ar putea.
În numele Asociației Pirita Children, voi scrie toată povestea sub forma unui studiu de caz și voi sesiza mai multe instituții, care au responsabilitatea de a proteja copiii vulnerabili. Dacă vreți să vă alăturați acestui demers, am nevoie de multă susținere. Aș vrea să obțin, în final, implicarea instituțiilor de la nivel local și național, într-un program concret, zilnic și direct în comunitate, pentru mamele care au copii 0-3 ani și un alt program concret, zilnic și direct în comunitate pentru prevenirea sarcinilor la adolescente. Trăim într-o țară europeană care nu e în război. Și totuși, la marginea orașului, trăiesc 130 de copii, în colibe improvizate, fără curent, fără apă, a căror părinți muncesc pe rampa de gunoi a orașului, cu calul și căruță, fix că în evul mediu”, a scris Claudia Costea. Vom reveni pe marginea acestui subiect!
C.Ț.
Foto generic, credit – Asociația Pirita Children
1 Comentariu în această postare
Dorinel Covaci
Păcat de copii părinți care se droghează și trăiesc numai din ce fură din gunoaie și se droghează pe ei ar trebui luați la masuri de precauție ca să nu se mai intîmple astfel de situații părinți și nu numai toți cei fără un statut în societate ar trebui făcut ceva cu ei monitorizați într-un fel căci prin inconștientă beții droguri fac cea ce duce la astfel de lucruri.